Доступність посилання

ТОП новини

Чому прокуратура знову повернулася до справи Чорновола: політичний підтекст і мотиви порушення цієї справи!?


           Слухати:

Гості Свободи: Атена Пашко – вдова В’ячеслава Чорновола; Лесь Танюк – член НРУ.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

Ведуча: Марина Пирожук
Марина Пирожук: Генпрокуратура України повернулася до справи загибелі В''ячеслава Чорновола.

Як відомо, у березні 1999 року голова Народного руху України В''ячеслав Чорновіл і його водій внаслідок зіткнення з вантажівкою загинули в автокатастрофі неподалік Борисполя.

Тодішнє керівництво правоохоронних органів кваліфікувало це як звичайну дорожньо-транспортну пригоду. Тим часом близькі соратники В’ячеслава Чорновола і родина висловлювали переконання, що це було навмисне вбивство лідера РУХу.

Чому прокуратура знову повернулася до справи Чорновола? Чи буде у цій резонансній справі, як і в інших, поставлена крапка?

Про це та інше говоритимемо сьогодні у “Вечірній Свободі” з нашими гостями.

Шановні гості, пройшло більше 7 років після загибелі пана Чорновола, одначе таємниць у цій справі, як на мене, ще стало більше. Чому, на ваш погляд? Атена Пашко: Чому стало більше таємниць? Я не знаю. Я не знаю. Це повинні пояснити, чому взагалі таємниця і чому взагалі 7 років таємниця? Чому це має бути таємниця, коли такі речі треба оголосити і сказати? Не знаю.

Лесь Танюк: Чому саме виникла ця проблема знову? Тому, що ми втретє звернулися до прокуратури від імені Народного руху України і до Президента, і пані Атена до Президента звернулася з тим, щоб нарешті у цій справі можна було поставити, принаймні, хоч якусь крапку.

Марина Пирожук: Але зазвичай в Україні будь-яку резонансну справу розслідували не заради торжества закону, а для того, щоб впливати на тих людей, які мають відповідно свій вплив на ті чи інші сфери життя в країні.

Чи є у Вас якісь підстави, пані Атено, думати, що щось подібне буде знову і в справі Чорновола зараз?

Атена Пашко: І цього не знаю. Адже справа Чорновола була вже ж зовсім припинена, закрита була. Тепер, коли ми знову звернулися, НРУ і я разом з НРУ звернулися, то її відновили. Хочу вірити, завжди чомусь хочу вірити...

Марина Пирожук: Тобто, це не була ініціатива все ж таки правоохоронних органів, це все за наполяганням...?

Лесь Танюк: У жодному разі. Тут правоохоронні органи якраз і не винні в тому, вони давно поховали цю справу з першої ж фрази міністра тодішнього Кравченка, який сказав, що це ДТП, і тому не розглядали жодних інших варіантів: не розглядали ні приятелів Куделі, ні того, чому він саме пішов на цей маршрут, ні чому він там стояв і чекав, чому він цим маршрутом поїхав, ні того, чому за тиждень до цього вбивства його мали судити за якесь ДТП, а повернувся він зі шматком матерії на новий костюм. Багато-багато проблем... І чому так почали зникати свідки? Чому вмер від інфаркту хлопець 40 років, який сидів там у кабіні? Ніхто цих речей не досліджував.

Марина Пирожук: Офіційне пояснення смерті Чорновола - звичайне ДТП. Попри те, що і родина, і соратники твердили і твердять, що це вбивство. Одначе слідство з цього приводу й досі не висловилося. Чому ви, власне, пробачаєте такі речі слідству?

Атена Пашко: Ніхто не каже, що ми пробачаємо. Це є вичікування нарешті правди, тому що ми самі тут нічого не зробимо. Вони мусять допомогти.

Тепер, коли було відкриття пам’ятника В’ячеславу, Президент сказав, що цю справу вбивства треба поновити і все ж таки знайти правду. Можливо, так і буде.

Марина Пирожук: Пані Атено, а кому було вигідно закриття справи Чорновола?

Атена Пашко: Мабуть, тим, хто вбивав. Не знаю... Мабуть, тим.

Марина Пирожук: А Ви знаєте, хто закривав, знаєте цих персон?

Атена Пашко: Я знаю, що Кравченко сказав, що справа закрита.

Лесь Танюк: В принципі, Кравченко дав перший сигнал. Він прийшов через кілька годин на місце вбивства і сказав, що тут немає вбивства, тут є тільки ДТП. Себто він дав всій слідчій команді знак, що треба з цього робити.

Тому я й кажу, що жодної іншої версії не досліджували до кінця.

Ми зробили комп’ютерну аналітику самого ДТП, і ми побачили, що ця машина, цей “Камаз”, спеціально зупинився на цьому... Якби він ще 15 секунд далі поїхав би, то машина з Чорноволом могла б проїхати мимо. Він спеціально зупинився для того, щоб створити таке ДТП. Він не вмикав вогнів вночі... Себто дуже багато речей.

Був народний депутат Олег Іщенко, який говорив, що дасть мільйон доларів для того, щоб не було Чорновола...

Атена Пашко: Щоб позбутитися.

Лесь Танюк: Його так і не допитали. Я розумію, що Іщенко говорив не про це. Іщенко був розкольник і говорив про те, що треба Чорновола “прибрати”, так би мовити, з РУХу, і він дасть на це мільйон доларів. Але цієї людини не допитала ні комісія депутатська ВР, ні слідство.

Марина Пирожук: Знову ж таки, чому?

Лесь Танюк: Я не знаю. Я тисячі раз опитував всіх слідчих. Половини з тих слідчих уже немає, їх уже змінили.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG