Доступність посилання

ТОП новини

Британія не готова на 5-відсоткове підвищення бюджету ЄС


Лондон – Британський міністр фінансів Джордж Осборн заявив, що його країна не готова погоджуватися на 5-відсоткове підвищення річного бюджету Європейського Союзу. Зі зверненням щодо такого підвищення виступила Європейська комісія.

Європейська комісія заявила, що підвищення річного бюджету ЄС на 4,9 відсотка, що значно перевищує темпи інфляції в Євросоюзі на рівні 3-х відсотків, потрібне для фінансування вже існуючих зобов’язань Євросоюзу щодо видатків.

Однак міністр фінансів Великої Британії Джордж Осборн сказав, що така вимога є абсолютно неприйнятною у час, коли Велика Британія й інші країни ЄС змушені значно скорочувати видатки на громадські потреби. Оскільки Британія не має можливості накласти вето на цю пропозицію самостійно, Осборн сказав, що до боротьби британського уряду приєднаються інші.

Цікаво, що заява очільника британського фінансового відомства пролунала лише через 5 місяців по тому, як він уже звітував про перемогу Британії у боротьбі з ЄС щодо пропонованого збільшення бюджету.

«Прем’єр Дейвід Камерон разом із канцлером Німеччини Анґелою Меркель, президентом Франції Саркозі та італійським прем’єром Берлусконі погодилися, що вони не підуть далі збільшення бюджету на 2,9 відсотка, на що недавно погодилася Європейська рада, і що вони не піддадуться на вимоги Європейського парламенту щодо додаткових коштів. Думаю, сам факт того, що лідери цих провідних держав це узгодили, означає: Дейвід Камерон і британський уряд виграли битву», – заявив Джордж Осборн.

І от тепер виглядає, що все, як у приказці: битву виграли, але не війну. І Британія має намір боротися з керівними органами ЄС і далі.

Британія хоче «реалістичної пропозиції»

Якби Європейській комісії вдалося збільшити бюджет на 4,9 відсотка, то він становив би у 2012 році майже 133 мільярди євро. Міністр Осборн сказав Європейській комісії, що та мала б переосмислити фінансовий план і вийти зі значно більш реалістичною пропозицією.

Невдовзі мають відбутися перемови між Єврокомісією та країнами-членами ЄС, щоб досягти угоди щодо бюджету. Очевидно, саме тоді станеться обіцяна Осборном боротьба.

Представники панівної у Британії Консервативної партії у Європейському парламенті заявили, що виступлять проти збільшення бюджету, те саме обіцяють і представники партії «Незалежності сполученого королівства». Опозиційні лейбористи теж заявили, що збільшення бюджету ЄС у сучасних умовах було б «нерозумним» за нинішньої економічної ситуації.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG