Доступність посилання

ТОП новини

Континентальна преса про російську економічну експансію в Європі та суперечності української незалежності.


Василь Зілгалов Прага, 30 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса пише у середу про суперечливе ставлення європейців до посилення російського економічного впливу на передові технологічні галузі ЄС. Оглядачі Західної Європи також звертають увагу на половинчастість незалежності колишніх радянських республік та причини падіння російських літаків.

Airbus A 380.
Британська та німецька преса дискутує з приводу посилення російських капіталів в одному з найсучасніших європейських аерокосмічних і оборонних концернів – І Ей Ді Ес, дочірнім підприємством котрого є “Ейрбас” - виробник великовантажних літаків. На початку цього літа російський "Зовнішторгбанк" скупив до 5 % акцій згаданого концерну, вклавши таким чином у нього близько мільярда доларів. Німецька “Гандельсблатт” зауважує, що " створення європейської воєнної промисловості – це ключовий момент зовнішньої оборонної політики, і , не дивлячись на всі перспективи зближення, не можна забувати, що Росія не є пристановищем для справжніх демократів...".

Британська “Дейлі Телеграф” запитує, чи варто допускати путінського представника до правління І Ей Ді Ес до військових таємниць Європи, тим більше, що це загрожує погіршенням стосунків між ЄС та США і не гарантує задоволення економічних інтересів Великої Британії.

Німецька “Зюддойче Цайтунґ” звертає у середу увагу на проблеми Грузії та України у їхніх стосунках з Росією і пише: "... і в інших державах пострадянського простору немає мови про справжню незалежність",- і далі продовжує: "Росія тримає, тягне всюди, де лише тільки може". Газета також зауважує, що обмеження демократії і свободи слова в путінській Росії викликає побоювання "щодо такого ж розвитку подій в Україні, де призначення новим прем‘єром Віктора Януковича стало символом краху помаранчевих сподівань на розквіт". “Зюддойче Цайтунґ” вважає, що досьогодні не зрозуміло, "куди це приведе Україну". Французька “Ліберасьйон” отримала через свого кореспондента додаткову інформацію про можливі причини нещодавнього падіння на сході України російського літака Ту – 154. Газета пише, що російські пілоти отримують значні премії за економію пального, до 300 доларів на місяць, і що, можливо, саме це змусило екіпаж Ту-154 не обходити грозу і різко набрати висоту (що економить гас), але це призвело до падіння літака і великих людських жертв. “Ліберасьон” наводить слова російського пілота про те, що "за перевитрати пального пілотам загрожує звільнення з роботи".
XS
SM
MD
LG