Доступність посилання

ТОП новини

Зміна керівництва “Укрзалізниці”.


Оксана Гребіневич Київ, 30 серпня 2006 (Radiosvoboda.ua) Українська залізниця – стратегічне підприємство України – отримало нового керівника. Генеральний директор “Укрзалізниці” Василь Гладких пішов за власним бажанням (принаймні за офіційною версією). А його замінив Володимир Козак. Перше, що впадає в очі: новий очолюватель – донецький кадр. Але що відомо про цю людину і які зміни очікують “Укрзалізницю”?

Центральни залізничний вокзал м. Києва.
Заміну Василя Гладких на представника Партії регіонів Володимира Козака очікували. Прихід нової команди до влади завжди тягне за собою зміни на стратегічних посадах. До таких належить і керівництво “Укрзалізниці”. Голова фракції партії “Відродження” у Верховній Раді минулого скликання, знаної ще як партія залізничників Антон Кіссе каже – зміна має очевидний політичний підтекст:

“На жаль, сьогодні така зміна керівництва підприємств, відомств відбувається, і в цьому нічого дивного не має. І я, безумовно, не прихильник такої зміни, адже завжди треба зважати на професійні якості керівника. Але беру аналог, якщо згадати зміну попереднього керівництва, воно відбувалось таким самим чином. Старий стереотип, на жаль, залишився і у цього керівництва.”

Володимира Козака експерти вважають досвідченим фахівцем, говорить екс-радник з економічної безпеки на залізниці в уряді Тимошенко Григорій Безкровний:

“На залізну дорогу прийшов залізничник. Тобто людина, яка має величезний досвід роботи в структурі залізниці. Він очолював один із найважчих напрямків – рух по Донецькій залізниці, а Донецька дорога має найбільше навантаження з усіх шести залізниць України. Після роботи на залізниці він працював у комерційних структурах, які були операторами залізної дороги.”

Водночас Григорій Безкровний не вважає спадок, який дістався Козаку, благополучним:

“За ці 8-9 місяців керівництво “Укрзалізниці”, попереднє, спромоглося набратися такої кількості комерційних кредитів за завищеними ставками, що я гадаю, що з цього становища без допомоги держави не можна вийти. Тобто спадок не найкращий. Наскільки мені відомо, там лише у цьому році по відсотках виплатили 300 млн.”

Опитані мною експерти переконані, що залізницю очікують серйозні кадрові зміни на різних щаблях та можливе повернення “старої гвардії” залізничників. Очевидно, знов підніметься питання про перетворення “Укрзалізниці” в акціонерне товариство.
XS
SM
MD
LG