Доступність посилання

ТОП новини

Контроль над ситуацією в країні вислизає з рук влади (огляд преси)


Київ – Рік тому в Харкові стався обмін суверенітету на газову знижку, яка, на думку дописувача газети «День», дуже швидко обернулася «пшиком».

Утім, розчарування українців не настільки сильне, як могло б бути. Причина: Янукович загорнув кулуарні домовленості з Медведєвим в обгортку, привабливу для значної частини українського населення, на якій написано: «Дружба з Росією». І заради цієї обгортки значна частина українців досі готова пробачати йому багато чого. Інша справа, що втрата довіри навіть серед цієї частини електорату настільки значна, що аргументи про здачу національних інтересів тепер сприймають уважніше, ніж рік тому. Про це докладніше йдеться в статті «Рік харківським угодам».

Падіння довіри українців до влади та опозиційних лідерів свідчить про загальну політичну апатію українців, стверджує «Газета по-українськи».

До небувалих розмірів зростає кількість виборцiв, якi не бачать вибору серед теперішніх полiтикiв. Це тривожний дзвінок для Януковича, зауважує видання. Політичні маніпуляції з мовним питанням чи, приміром, проросійська риторика можуть не врятувати Партію регіонів у майбутньому. Відтак, у Президента та його оточення може виникнути спокуса поглибити тотальне затискання гайок. Так і виникають диктатури, попереджають журналісти у публікації «Контроль над ситуацією вислизає з рук влади».

Затуляти об’єктиви журналістів стало традицією охоронців Президента. Як стверджує газета «Україна молода», інциденти охорони Віктора Януковича з журналістами стали хронічним явищем. Упродовж останнього часу президентські «сек’юріті» двічі відзначилися утисками працівників ЗМІ під час виконання ними професійних обов’язків.

Пояснень таких дій «бодігардів» Януковича може бути два. Перше – просто печерне хамство. Друге – фобія, пов’язана з постійним очікуванням замаху на главу держави. У своїх поясненнях президентська сторона вибирає другий варіант. Наскільки він виправданий, йдеться в матеріалі «Фобія чи хамство?».

Кожен другий літр пального на українських заправках – підробка. Результати зарубіжних досліджень засвідчили, що пальне українського виробництва не вельми якісне. Гірше вітчизняного – лише нафтопродукти з Нігерії, Шрі-Ланки та Анголи. Та й імпортне не краще. Лише 10% бензину на автозаправках відповідає європейській якості. Нинішня ціна пального значно вища, ніж його якість, відтак не повинна перевищувати 7 гривень за літр. Про це розповідають «Ізвєстія» в Україні» у статті «Горюча сімка».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG