Доступність посилання

ТОП новини

Помер єдиний лавреат Нобелівської премії за літературу в арабському світі Наґіб Махфуз.


Сергій Драчук Прага, 30 серпня 2006 (RadioSvoboda.ua) – У Єгипті помер єдиний лавреат Нобелівської премії за літературу в арабському світі. Наґіб Махфуз, якого багато хто називає найбільшим арабським романістом, мав 94 роки.

Наґіб Махфуз
Твори Наґіба Махфуза, «багаті на відтінки, … створили арабське оповідне мистецтво, важливе для всього світу», – так сформулював Нобелівський комітет своє рішення присудити єгипетському письменникові премію 1988 року, премію в першу чергу за романи, написані за тридцять років до того, але перекладені в Європі лише в 1980-х.

Саме його так звана «Каїрська трилогія», що вийшла в 1950-х, по суті створила жанр роману в арабській літературі, і жанр цей не виявився привнесений ззовні, а виник у серцевині старовинного Каїра: саме там письменник виріс, саме там набирався він натхнення, і саме там живуть герої багатьох творів Наґіба Махфуза – прості єгиптяни.

«Каїрська трилогія» – «величезна пам’ятка сучасної арабської літератури», бо вона засвідчила значні зміни в житті сучасного Близького Сходу: революцію в Єгипті, кінець королівської влади й прихід президента Ґамаля Абд ан-Насера, Суецьку кризу й побудову Асуанської греблі, каже один із провідних арабістів професор Роджер Аллен, завідувач катедри близькосхідних мов і цивілізацій Університету Пенсильванія у США, перекладач багатьох творів Наґіба Махфуза англійською мовою і його давній приятель. Ось як оцінює він постать небіжчика: «Він ікона. У Єгипті його часто називають „єгипетською пірамідою 20-го століття“. Його поважають у Єгипті більше, ніж будь-кого іншого, бо він завжди висловлює те, що має на думці. Він дуже щирий. Просто не бувало, щоб він якось приховав, що він думає, – ніколи».

Але не лише «Каїрською трилогією» знаменитий Наґіб Махфуз: за своє плідне творче життя він написав 34 романи, сотні оповідань і статей, десятки кіносценаріїв і п’ять п’єс, у яких, як кажуть критики, з приголомшливим реалізмом змальовує пересічного єгиптянина, що тримає рівновагу між традиціями й сучасністю.

Помер письменник у вівторок від кількох хвороб, пов’язаних із віком, у каїрській лікарні, до якої потрапив був із травмою. Президент Єгипту Хосні Мубарак у своєму поминальному слові назвав Наґіба Махфуза «культурним світочем, … який приніс арабську літературу всьому світові». Поховають Наґіба Махфуза в четвер із державними почестями.
XS
SM
MD
LG