Доступність посилання

ТОП новини

Харківський “ренесанс” буде продовжено.


Вікторія Маренич Харків, 31 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Харківська влада має наміри продовжити проведення благодійних мистецьких аукціонів для збирання коштів на реконструкцію пам’яток культури і архітектури.

Харківська філармонія сьогодні має не дуже презентабельний вигляд - у фарбах та будівельних лісах. Проте робота у будівельників корисна і приємна – звуки дрилів не заглушають музики. Так оркестр філармонії готується до відкриття сезону, а будівельники проводять реконструкцію будівлі старого оперного, у якому сьогодні міститься Харківська філармонія.

Реставрувати цю будівлю збиралися не один раз. Проте кожна спроба приватних фірм, зацікавлених у реставрації, зводилася до того, що у приміщенні філармонії в обмін на ремонтні роботи мали з’явитися танцпол, більярд та кінотека. І це там, де відбувся перший у Харкові публічний кіносеанс, де зала пам’ятає голоси відомих оперних співаків.

Минулого року обласна влада провела перший в Україні благодійний мистецький аукціон, гроші з якого спрямували на реконструкцію філармонії. Лоти були цікаві з багатьох причин – відомі харківські митці та політики виставляли свої улюблені роботи. На аукціоні були і президентські лоти - маленькі бочки меду, які продалися по 1 мільйону гривень кожна.

Отримавши 8 мільйонів гривень на аукціоні, реставраційні роботи почалися. Ця реконструкція вирішить і ще одну мистецьку проблему Харкова - Успенський собор, в якому є орган і який передано православній громаді міста, він зможе повноцінно проводити богослужіння, незалежно від розкладу роботи органу. Будівельники обіцяють збудувати великий зал для органу у філармонії. Цьому радіє директор філармонії і її головний диригент Юрій Янко:

(переклад) “Сьогодні ухвалене рішення робити велику залу під орган. Якщо буде не цей – буде інший, але гарний, бо зала буде велика”.

А щоб закінчити всі роботи, впевнений голова облдержадміністрації Арсен Аваков, потрібні ще кошти. Питання, де їх взяти, не стоїть. Звичайно, ще один мистецький аукціон:

(переклад) “Це не всі гроші, які ми сюди вкладемо. Зараз ми намагаємось зацікавити уряд, якщо ми розпочали – нехай допоможуть. Залучимо і нових меценатів”.

Новий аукціон намітили на кінець вересня. Влада має наміри відбудовувати маєтки - історичну і культурну спадщину у Великому Мерчику та Натальїно.

А новий сезон у Харківській філармонії розпочнеться за розкладом – 2 вересня.
XS
SM
MD
LG