Доступність посилання

ТОП новини

Обмежень експорту українського зерна цього року не буде. Натомість уряд укладе “зерновий” меморандум.


Оксана Гребіневич Київ, 31 серпня 2006 (Radiosvoboda.ua) - Уряд не обмежуватиме вивезення зерна з України. Але вірогідно укладе з експортерами зернових меморандум. Про що?


Міністерство аграрної політики домовилося з найбільшими транснаціональними компаніями, які вивозять зерно з України, найближчим часом підписати меморандум про спільні дії із забезпечення країни продовольчим зерном. Тобто держава відмовилась від жорстких методів регулювання експорту зерна. Раніше йшлося про ліцензування та квотування поставок. Поступитися уряд змусив тиск іноземних компаній-експортерів, які є основними гравцями українського ринку зерна, - стверджують експерти.

Втім, дехто з фахівців має сумнів, що державі вдасться примусити зернотрейдерів дотриматися меморандуму. Адже на світових ринках українське зерно можна продати на 40-50 доларів дорожче, плюс - потужне лобі трейдерів. Говорить головний редактор журналу “Зерно” Юрій Гончаренко:

“Перемовини відбуваються з провідними світовими зернотрейдерами. І, зрозуміло, що їх вплив на державні структури надзвичайно великий. Оскільки держава поки що не створила справжніх важелів регулювання ринків, все це носить суто дипломатичний характер. І у підсумку зернотрейдери будуть впроваджувати ту політику, яка їм потрібна, а держава буде змушені з цим рахуватися.”

Іншу думку висловлює керівник аналітичного департаменту Української аграрної конфедерації Володимир Лапа:

“Можна було б знайти такі позиції, які б викликали спільну зацікавленість. З одного боку, експортні компанії зацікавлені, щоб вчасно відбувалося відшкодування ПДВ за експортовану сільськогосподарську продукцію. Тому що у нас, на жаль, вже звичним стало таке ганебне явище як невідшкодування ПДВ експортним компаніям, які працюють чітко в межах визначеного законодавства. З іншого боку, уряд зацікавлений в тому, щоб “тримати руку на пульсі” зернового ринку, впливати на цінові характеристики, на балансові характеристики цього ринку. ”

Традиційно складною залишається проблема закупівельних цін на зернові. Аби зернотрейдери “не викручували руки” селянам, - переконані фахівці, на ринку треба посилити присутність потужних державних компаній. Їхня головна місія – дати селянинові справжню ціну і відтак, - унеможливити закупівлю зерна за безцінь іноземними зернотрейдерами.
XS
SM
MD
LG