Доступність посилання

ТОП новини

“За чесну та прозору владу”. Громадські організації на Дніпропетровщині взялися слідкувати за роботою 12-ти місцевих рад.


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 1 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - 12 місцевих рад на Дніпропетровщині відтепер працюватимуть під пильним оком двох неурядових організацій — Обласного відділення Комітету виборців України та Обласної молодіжної ради. Ці громадські об’єднання розпочали втілювати у життя проект моніторингу рішень і дій органів місцевого самоврядування «За чесну та прозору владу». Спроба реалізувати в області подібну ініціативу два роки тому була невдалою.

2004-го року проект моніторингу органів самоврядування «За чесну та прозору владу» на Дніпропетровщині провалився. У місцевому відділенні Комітету виборців кажуть, що не могли навіть зібрати потрібної інформації — депутатів було практично не можливо застати за роботою з конкретним виборцем чи за вирішенням конкретної проблеми, а апарати рад відмовлялись від будь-яких контактів.

Цього разу ініціатори моніторингу пішли на невеличку хитрість — одинадцятьох спеціально навчених волонтерів, представників Комітету виборців України та Дніпропетровської обласної молодіжної ради, «озброїли» посвідченнями кореспондентів газети Комітету виборців «Точка зору». Тепер, за Законом «Про інформацію», вони матимуть вільніший доступ до депутатів та чиновників.

Цьогорічний проект моніторингу органів самоврядування «За чесну та прозору владу» розрахований на чотири місяці — до 1-го січня. Його організатори планують прискіпливо аналізувати всі дії і рішення місцевих рад: обласної та 11-ти міських — у Кривому Розі, Дніпродзержинську, Павлограді та менших містах. Голова Дніпропетровської обласної молодіжної ради Станіслав Жолудєв каже, що реалізатори проекту будуть відвідувати усі сесії, засідання та «круглі столи» за участю депутатів і безпосередньо контактувати з ними, а також спостерігати за взаємодією між радами різного рівня. Станіслав Жолудєв:

«Завдання моніторингу — передусім виявлення взаємозв’язків між радами міськими і обласним центром, як в один бік взаємозв’язку, так і у зворотному напрямку, і виявлення якості реакції обласної ради на потреби місцевих рад».

За словами Станіслава Жолудєва, у рамках проекту «За чесну та прозору владу» ухвали і діяльність місцевих депутатів відслідковуватимуть за двома напрямками. Перший — політичний — передбачає аналіз розподілу посад, взаємин між фракціями та партіями, конфліктів. Другий — соціальний — питання формування бюджетів, використання коштів тощо. Голова Дніпропетровської обласної молодіжної ради Станіслав Жолудєв:

«В основному ми будемо моніторити рішення соціально-економічного плану, тобто ті, що стосуються передусім бюджетної політики, підготовки до зими, розвитку територій — міських і прилеглих до них».

Крім цього, волонтери проекту спостерігатимуть і за тим, як місцеві ради реагують на звернення виборців і громадських об’єднань, на публікації у засобах масової інформації. Фінансують проект дві американські організації — «Фрідом Хауз» та Агентство з міжнародного розвитку.
XS
SM
MD
LG