Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Смачного!


Київ, 1 вересня 2006 року. Один із сюрпризів, що підготувало школярам до нового навчального року Міносвіти – коригування меню шкільних буфетів. З нього вилучили харчі, які на думку експертів Міністерства, псують здоров’я учнів. До чорного списку потрапили продукти з ароматизаторами, сухарики, горішки, чіпси, кола, всілякі соуси з майонезами, тістечка з кремом. Натхненники такого рішення зауважують, що за останні двадцять років виразки і гастрити стали зустрічатися в школярів удвічі частіше. А противники наголошують, що чиновники не мають права впливати на шкільний раціон. Про це - “Звуки життя” “Смачного!”. З вами Олександр Лащенко.

З нового навчального року відбирати в учнів чіпси або сухарики, взяті з дому, ніхто не буде. Але на шляху в шкільні їдальні продуктів із консервантами та синтетичними барвниками Міносвіти встановило “шлагбаум”. Міністр Станіслав Ніколаєнко запевнив “Звуки життя”, що таке рішення ухвалювали після ретельного вивчення експертами якості харчів, якими годують дітей. Доктор медичних наук, заступник директора Інституту здорового харчування Геннадій Слабкий – обома руками за рішення Міносвіти. Неправильне харчування, зазначає він, призводить і до зайвої ваги учнів, і до інших проблем зі здоров’ям.

Водночас нововведення у меню шкільних буфетів у багатьох учнів не викликало захоплення. Вони запитують: яке право мали чиновники вилучати улюблені продукти?

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Як же тепер виглядатиме схудле меню шкільних буфетів? Чи носитимуть учні чіпси і тістечка з собою? В їдальні столичної школи N 192 зранку побувала сьогодні кореспондентка “Звуків життя” Наталка Коваленко.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Хоча горішки та сухарики оголосили у школі “персонами нон грата”, хто дасть гарантію, що діти не підхоплять заразу, поївши з погано вимитої тарілки або постраждавши від неохайності кухарів? Санітарні лікарі перевірили їдальні у школах Волині та з’ясували, що з чистотою в них було не все гаразд. Як повідомила преса, у більшості шкільних їдалень порушували норми гігієни, використовували нечисте устаткування. У сусідній Рівненщині санстанція теж неодноразово фіксувала порушення при торгівлі харчами для учнів, - розповідає кореспондентка Радіо Свобода у цьому регіоні Валентина Одарченко. В одній зі шкіл через це ледь не довелося переносити початок нового навчального року.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Фахівці кажуть, що шкідливі продукти варто розділити на кілька категорій. Перша - ті, що містять так звані транс-жири, тобто некорисні жири, які осідають в організмі та можуть призвести до гормональних порушень. Серед продуктів, багатих на них - чіпси, горішки та майонези. Інша небезпека - у цукрозамінювачах, які використовують при виробництві солодкої води. Натуральний цукор - не такий солодкий та ще й значно дорожчий. Зате аспартам, найпопулярніший підсолоджувач - може при неправильному зберіганні утворювати малі кількості метанолу - смертельно небезпечної сполуки. Які ще негативні наслідки можуть бути при неуважному підборі продуктів - знає головний фахівець з гігієни харчування Мінздраву Валентина Кульчицька.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG