Доступність посилання

ТОП новини

Беслан не забуває трагедію й не розуміє владу.


Сергій Драчук Прага, 1 вересня 2006 (RadioSvoboda.ua) – У Росії, як і в Україні, сьогодні майже що святковий день – 1 вересня, початок шкільного року. А ще сьогодні другі роковини початку трагедії в Беслані. І в цьому північноосетинському містечку сьогодні день жалоби.


У Беслані сьогодні лунають жалобні дзвони. Два роки тому загін повстанців захопив у заручники понад тисячу сто людей, переважно дітей і жінок, у бесланській школі ч. 1. Хаотичний штурм російських спецслужб на третій день, що мав би звільнити заручників, закінчився загибеллю понад 330 із них.

Тож шкільний рік у Беслані починається 5 вересня. А від сьогодні й до 3-го місто сумує, розповідає кореспондент Радіо Свобода в Беслані Олег Кусов із-під напівзруйнованої під час штурму школи, до якої нині кладуть квіти в пам’ять про загиблих: «Дуже складне емоційне становище. Жінки плачуть, на межі зриву. Чутно зойки. Бесланці звернулися з проханням не влаштовувати якихсь гучних акцій, бо ці дні мають стати днями жалоби».

Тим часом і досі, через два роки після трагедії, офіційних висновків про ті події так і немає. Слідство в кримінальній справі про теракт далі триває.

Про це нагадала російській громадськості член громадської організації «Матері Беслана» Людмила Плієва: «Минуло два роки від дня загибелі наших дітей і родичів. Але наш біль, біль усіх, хто переживає разом із нами, не вщухає. Ми зазнали на собі звірячу сутність тероризму, ми наштовхнулися на бездіяльність влади, нефаховість і брехню. Але визнати це досі не хочуть ні ті, хто мав захищати нас і наших дітей, ні ті, хто розслідує бесланський теракт. До сьогодні слідчі органи не хочуть назвати причини, які уможливили безперешкодне захоплення заручників у школі ч. 1».

А тим часом у російській столиці великої жалоби немає: влада Москви в четвер відхилила прохання правозахисників провести 3 вересня мітинг пам’яті жертв Беслана.

Голова правозахисного комітету «Громадянське сприяння» Светлана Ґаннушкіна вважає, що владі не вигідні згадки про Беслан: «На мій погляд, відмовили тому, що не хочуть привертати увагу до цієї події, не хочуть, щоби люди хвилювалися. Тому що комісія, яка офіційно з’ясовувала цю ситуацію з Бесланом, не зробила об’єктивних висновків, не виявили винних у загибелі людей. Влада не зацікавлена в тому, щоби про Беслан зараз говорили багато й голосно».

За даними останнього дослідження російських соціологів із Аналітичного центру Юрія Левади, лише 5 відсотків росіян вірять, що представники влади говорять усю правду про бесланські події. Натомість 56 відсотків уважають, що влада намагається приховати від громадськості відповіді на «незручні» питання.
XS
SM
MD
LG