Доступність посилання

ТОП новини

Міська влада Харкова має наміри встановити камери спостереження у місцях відпочинку.


Вікторія Маренич Харків, 4 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Наводити лад у місті влада Харкова збирається не правовими, а поліцейськими методами – встановленням камер спостереження у парках, на площах, щоб віднайти порушників порядку.

Коли кілька місяців тому на перехрестях Харкова з’явилися камери спостереження, учасники дорожнього руху сприйняли їх добре – принаймні, вважали вони, працівникам ДАЇ буде зрозуміло, хто порушив правила дорожнього руху, наприклад, під час ДТП. Ще не відома статистика щодо роботи такого нововведення на шляхах міста, а міська влада Харкова вирішила досвід у правоохоронців переймати. Тому почала встановлювати подібні камери спостереження просто на вулицях, площах та у парках міста. Мотивація? За словами секретаря міськради Геннадія Кернеса – щоб знати, хто у місті кидає сміття, ламає лавочки у парках, засмічує фонтани:

(переклад) “І самі харків’яни зможуть побачити – і коли сміття кидають, і вандалізмом займаються, і іншими речами. Я сподіваюсь, що встановлення камер допоможе навести лад, знайти і покарати тих харків’ян, хто не любить своє місто”.

До речі, показувати відзняті кадри міська влада збирається на місцевих телеканалах (наприклад, на 7 каналі, частка якого і належить Кернесу).

Мешканці міста неоднозначно сприйняли вістку від влади:

(переклад) “Мені здається, що це додасть ладу в місті, нехай знають, хто переходить вулицю на червоне світло, хто кидає папірці де завгодно – за це вони будуть покарані”.

“На площі немає того ризику руху, який супроводжує під час переходу тієї ж вулиці”.

“Це порушення прав людини, особливо, у громадських місцях. Нехай встановлюють їх в офісах, торговельних центрах, на автобазах - не більше”.


Чи насправді рішення міської влади обмежує права харків’ян – з таким запитанням звернулася до кандидата юридичних наук, доцента кафедри конституційного права Національної юридичної академії імені Ярослава Мудрого Федора Веніславського.

Його відповідь: “Та інформація, яку записуватиме міська влада, дійсно обмежує певні права та свободи громадян – на невтручання у сімейне та особисте життя. З іншого боку, органи державної влади і місцевого самоврядування мають дотримуватися норм Законів України та Конституції. І не можуть ухвалювати такі закони, яких немає в українському законодавстві, ці зміни до законів не можуть внести органи місцевого самоврядування”.

Згадуються передвиборчі перегони 2004 року, коли тодішній керівник Харківщини, а нині народний депутат з трибуни заявляв про те, що у Харкові буде своя, особлива влада, яка не підпорядковуватиметься Києву. Схоже, ці слова набувають реального змісту.
XS
SM
MD
LG