Доступність посилання

ТОП новини

Перспективи нового коаліційно-опозиційного перерозподілу: хто з ким, хто проти кого і якою ціною?


Кирило Булкін Київ, 5 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Поки депутати “Нашої України” обговорюють перспективи й умови вступу до парламентської коаліції, члени інших фракцій коментують можливі варіанти розвитку подій. Тож у якому складі й за яких умов “Наша Україна” ввійде до коаліції? Про це говорили гості вчорашньої “Вечірньої Свободи”: народні депутати України Борис Беспалий (“Наша Україна”) та Олексій Плотніков (“Партія Регіонів”).


Представники фракції “Регіонів” та “Нашої України” мають різне бачення механізмів входження останньої до коаліції. Так, представник “Нашої України” Борис Беспалий говорить, що до наявної коаліції, яка називає себе антикризовою, його політична сила не ввійде. Негативне ставлення до цього задекларували всі політичні сили, що входять до фракції. Інша річ – створення нової коаліції:

“Я думаю, що фактично завтра розпочнуться (офіційна частина) переговорів, які можуть привести до створення третьої коаліції. Чим коаліції відрізняються одна від іншої? Можуть відрізнятися складом учасників і текстом коаліційної угоди, тобто програмовою, регламентною і кадровою частинами. От у третій коаліції “НУ” може бути”.

Представник Партії Регіонів Олексій Плотніков частково демонструє готовність до зближення позицій з “Нашою Україною”. Він говорить не про “приєднання” останньої до наявної коаліції, а про об’єднавчі процеси. Це формулювання має бути прийнятнішим для переговорних партнерів, оскільки начебто показує, що нашоукраїнцям не диктуватимуть жорстких умов:

“Мова не йде про якесь там приєднання до коаліції. Все-таки коректніше казати про об’єднавчий процес, об’єднавчий процес діючої коаліції і тих сил, які зараз не є коаліційними”.

Але, з іншого боку, Олексій Плотніков не припускає і можливості створення кардинально нової коаліції, чого прагнуть нашоукраїнці:

“Мову ми не ведемо про те, щоб створювати нову коаліцію, про те, щоб переглядати кількість існуючих учасників, про те, щоб усувати з коаліції ті чи інші політичні сили, які вже зараз є членами коаліції”.

Вочевидь, у подоланні цього та подібних протиріч і полягатиме переговорний процес. Прогнозів стосовно його остаточного результату Олексій Плотніков давати не став:

“Ці переговори можуть тривати. Вони можуть завершитися позитивно, вони можуть завершитися негативно. Принаймні Верховна Рада працює, уряд працює, президент тим більше працює. Тобто, з цієї точки зору це вже не є якась політична сила, це не загрожує суспільству і, в принципі, це вже будуть у такому, умовно кажучи, робочому порядку відбуватися ці переговори. Ну а результати – подиви мось”.

Так само відмовився від прогнозів і Борис Беспалий. Натомість він передбачив імовірну тривалість переговорів:

“Оскільки я учасник процесу, мені було б некоректно займатись гаданням. Але я хотів би сказати, що протягом двох тижнів буде остаточна ясність. Можу сказати, що антагонізмів у програмовій частині практично немає”.

Основою для нової коаліційної угоди може, на думку Бориса Беспалого, стати проект узгоджень, який у ході попередніх переговорів парафували “Наша Україна” та “Регіони”. Олексій Плотніков вважає, що такою основою має бути наявна угода “Регіонів”, СПУ та КПУ, в якій передбачено можливість розширення коаліції.
XS
SM
MD
LG