Доступність посилання

ТОП новини

Янукович поспішає повільно.


Тетяна Ярмощук Київ, 5 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні відкрилася сесія Верховної Ради України. Сесійне засідання тривало менше години – потім депутати вирушили працювати у комітети. Віктор Янукович закликав виконувати програму дій його уряду, “Наша Україна” нарешті оприлюднила текст Меморандуму про створення коаліції національної єдності від 3 серпня, а Блок Юлії Тимошенко розповів про перспективи об’єднання опозиції. Так виглядав сьогоднішній політичний день в Україні.

Ремонт кабміну.
Отже, виконувати свою програму закликає вже не президент, а прем’єр. З парламентської трибуни Віктор Янукович просить Верховну Раду та Президента підтримати програму дій свого уряду:

“Кабінет міністрів підготував програму діяльності уряду та проект стратегії економічного і соціального розвитку України на 2007-2011 роки. Проект стратегії передбачає на першому етапі, 2006-2008 роках, виведення економіки України на стійкі темпи економічного зростання. На другому етапі, період 2009-2011 років будуть створені умови для переходу до етапу після індустріальної економіки загального добробуту”.

Про надання російській мові статусу другої державної прем’єр-міністр нині не говорив; а до Євросоюзу обіцяє поспішати повільно.

А от нашоукраїнцям ніяк не дає спокою коаліційне питання. Сьогодні на офіційному сайті “Нашої України” з’явився текст Меморандуму про створення коаліції національної єдності, під яким 3 серпня підписалися Віктор Янукович, Роман Безсмертний та Василь Цушко. Сенсаційним у цьому документі є лише те, що саме існування документу послідовно заперечувалося трохи не всіма підписантами.

Разом з тим, єдності в “Нашій Україні” немає. Християнсько-демократичний союз, що входить до складу цієї фракції, заявляє, що не піде у широку коаліцію, якщо там будуть комуністи. А представники Народного руху України висунули цілу низку вимог до широкої більшості. Кореспондентці Радіо Свобода їх перелічив рухівець Михайло Поживанов:

“Обов’язкове надання статусу ветеранів воякам УПА і пільгового статусу у нашій країні. Це по-перше. А по-друге, щоб статус української мови більше ніколи не переглядався і до цього питання ми не поверталися. До 14 вересня Янукович має підписати листа до генерального секретаря НАТО зі зверненням від імені уряду України про приєднання до плану дій Україна-НАТО. І щоб уряд зробив всі необхідні кроки, і парламент також щодо вступу України до СОТ вже цього року”.

Тим часом, Блок Юлії Тимошенко працює над опозиційністю. По-перше, БЮТ зареєстрував у Верховній Раді свій законопроект про опозицію. А по-друге, бютівці кличуть до опозиції соціалістів та нашоукраїнців. Юлія Тимошенко заявляє, що не погодиться на роль кишенькової опозиції:

“Цим людям потрібно, щоб опозиція стала невід’ємною частиною їхньої системи і моделі, щоб вона стала товаришем. І мовчала, коли потрібно говорите те, що потрібно суспільству. Ми не будемо товаришами, ми будемо справжньою опозицією, яка не дасть приховати жодного фактору.”

Пані Тимошенко каже, що її політична сила веде переговори з представниками “Нашої України” та СПУ. А Михайло Поживанов заявляє про можливість створення парламентського міжфракційного об’єднання за участю “Нашої України” та БЮТу. Пан Поживанов навіть почав збирати підписи під зверненням до Конституційного суду з проханням скасувати рішення про заборону Конституційному суду переглядати політреформу.
XS
SM
MD
LG