Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Дайте в борг!


Київ, 6 вересня 2006 року. Українці порівняно з початком цього року стали заробляти більше грошей - на чверть - повідомив державний комітет статистики. Середня заробітна плата тепер становить майже тисячу сто гривень. Водночас, зростають ціни на комунальні послуги, газ , світло та ще й продукти дорожчають. Сімейні бухгалтери - домогосподарки - порахували - останні місяці вони стали витрачати на необхідні життєві речі третину більше грошей, аніж на початку року. У ці підрахунки не входять великі й затратні покупки - як-от меблі, витрати на ремонт, весілля, машину або просто мобілку.... Де українці беруть гроші на це, чи користуються вони кредитами, які зараз надають безліч комерційних банків? - з’ясовуватимуть Звуки життя - дайте в борг! З вами Віола Бурда.

Більшість магазинів побутової техніки віднедавна запровадили кредитування клієнтів прямо - "не відходячи від каси". Схему отримання такого кредиту на власному досвіді вивчала Леся Штогрин .

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Киянка Мирослава нещодавно оформлювала кредит на покупку автомобіля. Всі знайомі - фахівці і нефахівці радили їй брати позику у доларах - мовляв, для стабільності. Однак самі умови у банку виявилися не такими вже й стабільними - каже Мирослава... Ми зателефонували у кілька великих українських банків - аби перевірити - чи зростали відсоткові ставки останнім часом?

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Вдвічі більше кредититів щороку беруть мешканці Рівненщини - регіону, який є одним з лідерів по безробіттю. Місцева кореспондентка Радіо Свобода Валентина Одарченко каже, що кожна родина, яка працює, може дозволити собі позику для придбання меблів та побутової техніки, однак лише одиниці - для купівлі житла і автомобілів. Сама Валентина Одарченко теж не раз користувалась послугами кредиторів....

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Один відсоток позичальників не повертає кредити - свідчить банківська статистика. Найчастіше, за словами юриста одного з банків, таке стається з вини самого кредитора - коли працівники не перевіряють особу позичальника, а потім не можуть довести в суді що саме ця людина брала кредит... Хоча є й законодавчі дірки - скаржиться банківський юрист Алла Філоніч. Наприклад нова редакція закону про захист прав споживачів. Згідно з ним позичальник може протягом двох тижнів відмовитися від кредиту...

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG