Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровські “регіонали” та “лазаренківці” розкраяли пиріг керівних посад в облраді.


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 6 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - „Регіонали” і „лазаренківці” розподілили між собою керівні крісла у Дніпропетровській обласній раді, практично не залишивши чільних посад для інших фракцій. Пленарне засідання облради з розкраюванням посад відбулося сьогодні вранці.

Крісла в облраді.
Представникам фракції Партії Регіонів в обласній раді дісталося головування у 9-ти із 15-ти комісій, причому „регіонали” керуватимуть найбільш значущими із них — з соціально-економічного розвитку, з будівництва, комунальної власності, підприємництва тощо. Фракція Блоку Лазаренка, яка після розколу змогла втримати в своїх лавах тільки 11-ро депутатів, отримала аж 5-ть чільних посад, тоді як практично така ж за чисельністю БЮТ — жодної. У „лазаренківців” — головування у комісіях більш соціального профілю — соціальний розвиток села, використання природних ресурсів, депутатська етика, зв’язки з пресою. І тільки дві комісії Дніпропетровської облради одержали альтернативних голів: керувати базовими галузями економіки довірили комуністові, а енергозбереженням — позафракційному.

В опозиційних фракціях — БЮТі та „Нашій Україні” — обурені таким розкраюванням пирога: їхнім представникам не дісталося жодного шматочка, навіть невеликого і без кремової троянди. Говорить заступник голови фракції „Нашої України” Віктор Гноєвий.

„Як можна бути задоволеним, якщо фракція не отримала жодної посади керівної? З іншого боку, наші депутати отримали можливість працювати в тих комісіях, в яких вони виявили бажання. На жаль, більшість вирішує, кому і чим керувати”.

Незадоволені розподілом посад і в фракції „Дніпро”, куди входять колишні „нашоукраїнці” та „вітренківці”. Голова фракції Айна Риженко, яка має багаторічний досвід роботи у сфері держуправління, розраховувала потрапити до комісії з місцевого самоврядування, натомість їй доведеться займатись освітою та культурою:

„Я як лідер фракції Дніпро” подала свої пропозиції, і тільки одна з них була врахована, а всі решта депутатів були розподілені по комісіях, без врахування подання, посади не відповідають фаху депутатів, їх бажанню”.

А ось в „Новій громаді” (це — фракція, яка утворилась в результаті розколу Блоку Лазаренка) — коментарі більш оптимістичні. Дарма, що не дісталось посад, будемо працювати, як є, — сказав керівник фракції Віталій Кіряш.

„Якщо комусь якийсь портфель не дістався — це не головне, я впевнений в цьому. Керівні органи, які обрані сьогодні, —спрацюють на те, щоб відбулося зрушення. Ми вже звикли до негараздів, які є, а люди, які прийшли з новими поглядами, може, будуть по-іншому дивитись на ці проблеми”.

Нагадаю, головою облради тиждень тому став „регіонал” Юрій Вілкул, а його заступником нинішній керівник блоку Лазаренка, брат колишнього прем’єра Іван Лазаренко. Обрати керівництво і сформувати органи облради депутатам вдалося тільки з п’ятої спроби — після того, як „лазаренківці” покинули „помаранчевий” табір і перейшли до „синьо-білої” більшості.
XS
SM
MD
LG