Доступність посилання

ТОП новини

Яку економіку залишив уряд Єханурова уряду Януковича?


Кирило Булкін Київ, 7 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Яку економіку залишив уряд Єханурова уряду Януковича? Про це говорили гості вчорашньої “Вечірньої Свободи”: екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник та екс-заступник міністра фінансів Борис Соболєв.


Перший віце-прем’єр, міністр фінансів Микола Азаров звинуватив попередній уряд у створенні штучних перешкод новому Кабінету Міністрів:

“Нам уже вдруге, як і в 2002 році, доводиться починати з дірявим, принаймні на 7 мільярдів бюджетом. Але ми знаємо, як нормалізувати ситуацію”.

Микола Азаров також назвав цифру заборгованості по зарплаті за 8 місяців цього року – вона сягає 1-го мільярда гривень. Чи справді попередній уряд залишив новому штучно створену економічну напругу? Колишній міністр фінансів Віктор Пинзеник відкидає такі звинувачення та високо оцінює стан української економіки, досягнутий зусиллями двох попередніх урядів. Натомість, він робить закид на адресу уряду Віктора Януковича 2004-го року:

“Економіка розвивається. 5,5% росту є. За серпень, за моїми оцінками, буде більше. Бюджет виконаний. Я коли б був міністром фінансів, то я подякував своєму попереднику за бюджет, який мені залишили, тому що це не те, що залишили мені, коли пенсіонерам треба було 16 мільярдів, а в бюджеті заклали 6 мільярдів. 10 мільярдів бракувало тільки для того, щоб виплатити пенсії”.

Що ж до 1-го мільярда заборгованості по виплаті заробітної плати, то Віктор Пинзеник визнає існування такої проблеми. Але він вважає неправильним, що у висловлюванні Миколи Азарова пролунали лише цифри без коментарів. На думку екс-міністра фінансів, необхідно було зазначити, що наявний борг із заробітної плати є не урядовим, а боргом економіки:

“Наприклад, хтось працює на підприємстві і йому не виплатили зарплату. Це не є заборгованість бюджету. Тому треба розрізняти загальну заборгованість по зарплаті. І саме така цифра, очевидною, була озвучена, хоч, на жаль, про це не сказано. Що стосується бюджетної заборгованості, то її не було”.

Про тих, хто насправді має відповідати за борг із заробітної плати, а також про одну з причин виникнення таких заборгованостей розповідає екс-заступник міністра фінансів Борис Соболєв:

“Є там власники, які володіють або от-от мають стати власниками, які штучно створюють напруження із несплатою до бюджету, до зарплати, потім проводять санацію або банкрутство і приватизують підприємства. Тут треба зробити аналіз по секторах, по регіонах, до речі, де не платять і які сектори, які підприємства. Там є власники, там вони мають конкретно відповідати”.

Що ж до загальної оцінки звинувачень на адресу попереднього уряду, що пролунали з вуст нинішнього міністра фінансів, то Віктор Пинзеник вважає їх свідченням не наявних проблем бюджету, а підготовкою громадської думки до провалу виконання бюджету.
XS
SM
MD
LG