Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 8 вересня.


8-го вересня 1504 року - У Флоренції урочисто встановили чотириметрову статую "Давид" роботи Мікеланджело Буонарроті.

1664 – Північна Америка. Пітер Стуйвезант, останній губернатор Нової Голландії, капітулює перед англійськими військами полковника Ричарда Ніколлса. Англійці завоювують колонії Новий Амстердам, Нью-Джерсі та Делавер. Англійський король Карл II передає Новий Амстердам у власність своєму брату Якову II, герцогу Йоркському, на честь котрого місто і буде згодом перейменоване у Нью-Йорк.

1709 - У селі Варниці поблизу Бендер, не в змозі пережити крах свого плану на становлення України як самостійної держави, помирає Іван Степанович Мазепа, гетьман Лівобережної України.

1910 - в небі Австрії перше в історії зіткнення літаків. Обидва літаки пілотували брати Варшаловські.

1914 в небі Галичини у бою з австрійцями гине автор мертвої петлі, киянин Петро Нестеров.

1951 - В Сан-Франциско представники 48 країн підписують мирний договір з Японією за підсумками Другої світової війни. Радянський Союз у цій акції участі не брав, і Росія, як спадкоємниця СРСР, виходить, дотепер перебуває в стані війни з Японією.

1952 - У США вперше виходить друком роман Ернеста Хемінгуея "Старий і море".

1974 - президент США Джеральд Форд офіційно прощає свого попередника Річарда Ніксона, котрий в серпні подав у відставку із-за Вотергейтського скандалу. Виступаючи по національному телебаченню, Форд заявляє: "Любі американці, наш національний кошмар закінчився".

А у 1999-му Президент України Леонід Кучма нагородив орденом Ярослава Мудрого 1-го ступеня главу Палестинської національної автономії Ясира Арафата. Згідно з президентським указом, Арафата нагороджено за видатні заслуги у справі мирного вирішення близькосхідного конфлікту, вагомий вклад у розбудову палестинської державності, зміцнення та розвиток двостороннього співробітництва між Україною та Палестинською автономією.
XS
SM
MD
LG