Доступність посилання

ТОП новини

На Івано-Франківщині продовжують розробляти покинуті нафтові родовища.


Іван Костюк Івано-Франківськ, 8 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Івано-франківська обласна влада продовжує залучати до розробки старих австрійсько-польських покинутих нафтових родовищ іноземних інвесторів. У 60-х роках минулого століття такі свердловини були законсервовані як безперспективні. Однак зараз в їхнє відновлення іноземні нафтовидобувні фірми готові інвестувати десятки мільйонів євро.

Івано-Франківщина на сьогоднішній день, як заявляють фахівці, у Західній Україні є регіоном з найбільшими запасами нафти. На Прикарпатті нараховується майже чотири десятки нафтогазових родовищ. Різні держави, до яких свого часу належало Прикарпаття, намагалися видобувати тут нафту й газ. Загалом було зроблено близько восьмисот свердловин. У 60-х роках минулого століття майже всі вони були закриті як нерентабельні.

Зараз же у зв’язку з енергетичною кризою у державі обласна влада намагається якомога активніше залучати до розробки покинутих свердловин потужних іноземних інвесторів, які використовують новітні технології видобутку нафти. Черговим кроком у цьому напрямку стало підписання угоди між обласною держадміністрацією та двома шведськими компаніями „Capital Oil” та „Sadkora Energy”. Їхні інтереси представляє на Івано-Франківщині державне підприємство „Богородчанинафтогаз”. Шведські фірми до кінця наступного року інвестують у відновлення старих свердловин у двох прикарпатських родовищах „Майдан” та „Кубаш” 40 мільйонів євро.

Перший заступник голови обласної держадміністрації Андрій Романчук так оцінює прихід нового інвестора: „Це, на нашу думку, один з перших потужних інвестиційних проектів у плані видобутку нафти в Івано-Франківській області, на який ми щиро сподіваємось і хочемо вірити, що він буде реалізований у повній мірі”. Директор державного підприємства „Богородчанинафтогаз” Ростислав Наволовський наголошує, що, окрім бізнесового зацікавлення, проект реанімації давніх свердловин буде також екологічно безпечним: „Ми хочемо перейняти європейський досвід. І в цьому нам допоможе інвестор. Це не лише видобуток нафти, але й екологічна безпека на теренах області”.

Фахівці „Богородчанинафтогазу” заявляють, що вони планують відновити близько 50-ти свердловин і видобувати близько чотирьохсот тонн нафти на добу. Підприємство сплачуватиме відповідні податки до місцевого бюджету. На повну потужність відновлені свердловини зможуть запрацювати наприкінці 2008 року.

Голова Богородчанської райдержадміністрації Тарас Парфан, який узяв активну участь у підтримці цього бізнес-проекту, заявляє, що для його реалізації було свідомо обрано західного партнера: „Наша держава у 2005 році задекларувала чіткий рух до Європи, на Захід. І районна влада поставила перед собою завдання також сповідувати саме такий напрямок руху”. Загалом із старих свердловин на обох прикарпатських родовищах планують добути не менше одного мільйона тонн нафти.
XS
SM
MD
LG