Доступність посилання

ТОП новини

Процес у справі вбивства Джинджича та перші парламентські вибори у незалежній Чорногорії сербській пресі.


Михайло Рамач Белград, 8 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Нові повороти у справі звинувачених у вбивстві прем’єр міністра Сербії Зорана Джинджича та перші парламентські вибори в історії незалежної Чорногорії – такі головні теми п’ятничної сербської та чорногорської преси.

В Чорногорії, котра на початку червня стала незалежною державою, у неділю відбудуться парламентські та муніципальні вибори. Згідно з опитуваннями, як пише белградська преса, перемогу здобуде правляча коаліція прем’єр-міністра Мила Дюкановича – Демократична партія соціалістів та Соціал-демократична партія.

Чорногорські ЗМІ додержуються виборчого закону й 48 годин до виборів не подають результатів опитувань. Вієсті, найтиражніша газета в молодій республіці, повідомляє, що поліція допитала Небойшу Медоєвича, лідера опозиційної партії Група за зміни, котрого підозрюють в тому, що уникав сплати податку. Чому допитували його на три дні до виборів – це вже інша справа. На думку Медоєвича, правляча коаліція боїться популярності його партії, яку він заснував три місяці тому.

Всі сербські газети повідомляють про продовження процесу обвинуваченим у вбивстві прем’єр-міністра Зорана Джинджича після відставки головного судді Марка Кляєвича. Суддя нещодавно поїхав до рідного села в Чорногорії й звідтам повідомив, що подає у відставку й покидає державну службу. Проурядова Політика у зв’язку з цим пише, що обвинувачені на підставі нового Карного кодексу залишаться у в’язниці до винесення вироку, незважаючи на те як довго процес триватиме. Згідно з колишнім законом, уточнює газета, попереднє ув’язнення було обмежене на чотири роки так, що обвинувачені могли б опинитися на волі у березні наступного року.

Опозиційний Бліц докладно повідомляє про черговий раунд переговорів у Відні, які провадять делегації Белграда й Приштини. Газета зазначає, що досягнено домовленості щодо збереження релігійної та культурної спадщини, незважаючи на те, чи належить вона албанцям-мусульманам чи православним сербам.

Незалежна газета Данас на першій сторінці вмістила ексклюзивну статтю про те, що Національний банк на початку наступного року планує впустити в обіг нові банкноти, за дизайном схожі до британських фунтів. Нагадаємо, що євро коштує 84, долар США – 64 динари.
XS
SM
MD
LG