Доступність посилання

ТОП новини

США готові підтримати Україну в її рішенні приєднається до Плану дій щодо членства у НАТО


"Якщо народ України i український уряд вирішать, що вони хочуть провести оборонну реформу, а також рухатися до членства в НАТО (а це не iдентичнi питання), то ми готовi підтримати їх i в цьому питанні", - заявив посол США в Українi Вiльям Тейлор в інтерв’ю газеті "День", опублікованому в суботу.

Посол США назвав "цiлком рацiональними" положення в Унiверсалi нацiональної єдностi, де говориться, що рiшення про членство України в НАТО має засновуватися на результатах загальнонаціонального референдуму.

Зустрiч прем’єр-міністра Віктора Януковича з представниками НАТО вiдбудеться 14 вересня в рамках засiдання Комiсiї Україна-НАТО. За словами американського дипломата, на цій зустрічі український уряд має дати чiтку вiдповiдь, "чи хоче вiн звернутися з проханням i отримати запрошення приєднатися до Плану дiй щодо членства у НАТО". "Якщо український уряд прийде до такого рiшення, ми, безумовно, це пiдтримаємо", - зазначив посол США.

Вiдповiдаючи на запитання, чи означає це, що на ризькому самiтi НАТО (28-29 листопада) Україна має шанс приєднатися до Плану дій щодо членства у НАТО, посол Тейлор вiдповiв: "Так, якщо український уряд подасть чіткий сигнал зараз, у вереснi-жовтнi, що Україна хоче приєднатися до Плану дій щодо членства у НАТО, то Сполучені Штати пiдтримають це рiшення".

Дипломат США також зазначив, що членство України в НАТО не залежить вiд позицiї Москви: "Членство України в НАТО залежить, по-перше, вiд України, по-друге, вiд союзникiв - членiв НАТО. Третi країни голосу в цiй справi не мають".

При цьому Вiльям Тейлор зауважив, що Росiя має дуже активну i енергiйну програму спiвробiтництва з НАТО.
XS
SM
MD
LG