Доступність посилання

ТОП новини

Кілька прокурорських слів про Пукача, Чорновола та Ющенка.


Тетяна Ярмощук Київ, 8 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Після десятимісячного перебування у кріслі генерального прокурора Олександр Медведько дав свою першу прес-конференцію. Говорив про загибель В’ячеслава Чорновола, зникнення Георгія Гонгадзе та отруєння Віктора Ющенка.

Генерала Олексія Пукача, якого Генеральна прокуратура звинувачує у вбивстві Георгія Гонгадзе, і якого правоохоронці шукали у Росії та Ізраїлі, тепер шукають в Індії. За словами Олександра Медведька, віднедавна в України з Індією діє угода про екстрадицію. Пан Медведько також заявив, що прізвище Пукача фігурує ще в одній кримінальній справі - за фактом нападу та стеження за журналістом Подольським, який працював помічником депутата Сергія Головатого.

Розповідати сьогодні про генерала Пукача, і про його, начебто перебування в Індії не було жодного інформаційного приводу, вважає Журналіст Олег Єльцов, який спеціалізується на кримінальній тематиці до сьогоднішніх заяв про Пукача ставиться скептично:

“Знову якась країна, знову він десь є... Чому ж він не затриманий? Оце питання. Я не вірю, що Пукач буде затриманий. Надто багато часу спливло. Окрім заяв прокурорів і політиків, і президента, зокрема, немає практичних результатів по справі Гонгадзе. Справа з журналістом Подольським – це дійсно цікаво. Але ця справа була давно відома. Чому лише зараз дізнаємося про якісь дії. На Подольського напали ще раніше за Гонгадзе”.

Георгій Гонгадзе зник у вересні 200 року. Його тіло знайшли у Таращі, що на Київщині. У вбивстві звинувачують трьох колишніх міліціянтів Валерія Костенка, Миколу Протасова та Олександра Поповича. Ще один обвинувачуваний – Олексій Пукач – перебуває у міжнародному розшуку.

Що ж до загибелі лідера Народного руху В’ячеслава Чорновола, то Олександр Медведько вважає: стверджувати, що це було вбивство – зарано:

“Коли прозвучала теза міністра внутрішніх справ про те, що це не ДТП, а вбивство, я вчора зателефонував Юрію Віталійовичу, щоб він надав нам ці матеріали. Він відповів, що ці матеріали знаходяться в кримінальних справах, маючи на увазі протокол допиту одного свідка. Дещо такі, якщо висловитися, фантастичні свідчення він дав, що до скоєння вбивства Чорновола можуть бути причетні окремі керівники Росії”.

Заяви і міністра Луценка, і генпрокурора Медведька колишній однопартієць В’ячеслава Чорновола Лесь Танюк називає піаром:

“У мене враження, що це все зараз схоже на політичні вихлопи. Мені здається, що МВС має достатньо слідчих можливостей, для того, щоб провести всі ці дослідження, і вийти з чіткою пропозицією до суду, а не до прокуратури”.

В’ячеслав Чорновіл загинув у березні 1999 року. За офіційною версією МВС, яке тоді очолював Юрій Кравченко, автомобільна катастрофа сталася випадково.

Говорив Олександр Медведько і про умисне отруєння Віктора Ющенка. За його словами, слідство та повторна експертиза показали, що причиною отруєння тоді ще опозиційного кандидата у президенти став діоксин, який потрапив до організму через їжу.

Народний депутат Володимир Сівкович, який очолював парламентську комісію з розслідування отруєння Ющенка, вітає наміри Генпрокуратури розслідувати цю справу. А Олександра Медведька застерігає від долі звільненого з генпрокурорського крісла Святослава Піскуна:

“Заявляти можна, але ж при цьому потрібно конкретні кроки робити”.

Олександр Медведько призначений на посаду генерального прокурора у листопаді минулого року, до цього він обіймав посаду заступника генпрокурора.
XS
SM
MD
LG