Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 12 вересня.


Віктор Недоступ

12-го вересня 1683 го року - У битві біля Каленберга під Віднем 65-тисячна імператорські війська Леопольда I за підтримки баварських, саксонських та польських загонів нанесли вирішальну поразку 200-тисячній армії Османської імперії. Подія поклала край розширенню Османської імперії в Європі, зупинила її просуванню на захід і сприяла новому підйому Габсбургської монархії.

1860 - В Гондурасі страчують прототип героя О,Генрі - американського авантюриста Уільяма Уокера. Пять років тому він проголосив себе президентом Нікарагуа, через два роки його скинули, він втік за кордон і попався саме у Годурасі..

1898 - У Києві відкрито Київський політехнічний інститут (нині - Національний політехнічний університет).

1943 - Німецькі десантники під керівництвом полковника СС Отто Скорцені проводять зухвалу спецоперацію - звільняють Беніто Муссоліні, який за наказом короля Італії Віктора Емануїла III сидить під арештом у готелі в гірському районі Гран-Сассо. Через три дні в містечку Сало біля озера Гарда на контрольованій німцями території Північної Італії Муссоліні формує уряд Італійської Республіки Сало.

1953 - Через півроку після смерті Йосифа Сталіна першим секретарем Компартії СРСР стає Микита Сергійович Хрущов. Він зумів перемогти у закулісній боротьбі визначеного Сталіним спадкоємця Георгія Маленова.

1977 - У тюрмі міста Преторія помирає Південно-Африканський борець за свободу, керівник "Руху за чорну самосвідомість" 31-літній Стівен Біко. Шість днів перед тим в Йоганесбурзі під час розгону демонстрації його заарештували і по-звірячому побили. Замість медичної допомоги на цілу добу прикували наручниками "розіп''ятого" до вікна поліцейської дільниці, потім перевезли за кількасот кілометрів у Преторію, де він і помер наступного дня. Офіційні власті ПАР заявили, що смерть наступила в результаті тижневої сухої голодовки.

А у 1992-му з мису Канаверал в космос полетіла перша подружня пара, перша темношкіра жінка і перший японський астронавт. Отакий потрійний космічний рекорд.
XS
SM
MD
LG