Доступність посилання

ТОП новини

Депутатство зі Зварича зніматимуть через суд.


Тетяна Ярмощук Київ, 12 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні Верховна Рада припинила повноваження дванадцятьох народних депутатів. А на міністра юстиції Романа Зварича, який так і не подав заяви про складання депутатського мандату готують подання до суду. Окрім Зварича у парламенті залишається ще троє сумісників – Ніна Карпачова, Олексій Костусєв та Олексій Івченко.

Роман Зварич.
Лави народних депутатів сьогодні порідшали. Верховна Рада позбавила депутатського мандату сімох “регіоналів”. Прем’єра Віктора Януковича, віце-прем’єрів Миколу Азарова, Андрія Клюєва, Володимира Рибака та міністрів Василя Джарти і Сергія Тулуба. Позбулися депутатських мандатів також урядовці-соціалісти Станіслав Ніколаєнко та Микола Рудьковський, а також Валентина Семинюк, яка очолює Фонд Держмайна. Що ж до “Нашої України”, то добровільно склали мандати лише міністри Борис Тарасюк та Юрій Павленко. А міністра юстиції, нашоукраїнця Романа Зварича, який не захотів добровільно відмовитися від парламентського крісла та зарплати, депутатства можуть позбавити через суд. Голова парламентського комітету з питань регламенту Олександр Єфремов:

“Комітет ухвалив рішення звернутися до голови ВР з пропозицією видати розпорядження про блокування дії персональної картки та припинити нарахування заробітної плати згідно з вимогами ЗУ “Про особливості звільнення з посад осіб, які суміщають депутатський мандат з іншими видами діяльності”. А також звернутися до суду щодо дострокового припинення повноважень народного депутата”.

У пункті п’ятому, вісімдесят першої статті української Конституції записано: повноваження народного депутата достроково припиняються, якщо протягом двадцяти днів від дня виникнення обставин, які призводять до порушення вимог щодо несумісності, ці обставини ним не усунуто. Тож жодної юридичної проблеми зі звільненням Романа Зварича не виникне, вважає кандидат юридичних наук Микола Сірий:

“Якщо Конституція достатньо чітко про це говорить, то тут немає жодної судової проблеми. Майже автоматично суд ухвалює рішення і все”.

Сам же головний юрист країни заявляв, що остаточно визначиться зі своєю посадою після того, як “Наша Україна” визначиться з коаліцією.

Окрім Романа Зварича у парламенті залишається ще троє сумісників: омбудсменка Ніна Карпачова, керівник Антимонопольного комітету Олексій Костусєв та голова наглядової ради “Нафтогазу” Олексій Івченко. Документи регіоналів Карпачової та Костусєва наразі розглядає парламент. А Івченко каже, що поки що не складатиме повноважень, оскільки ще не бачив документу про нове призначення.

А найближчим часом у Верховній Раді мають з’явитися нові обличчя. За українським законодавством, місця вибулих депутатів мають зайняти ті, хто у передвиборчому списку йдуть наступними після прохідного місця. З Партії регіонів це Ігор Мітрошкін, Володимир Фалько, Василь Демчишен, Михайло Разгоняєв, Микола Якименко, Володимир Літвінов та Володимир Демидко. У “Нашу Україну” мають повернутися депутати четвертого скликання Сергій Бичков та Володимир Шкляр. А лави соціалістів поповнять Василь Богданчик, Генадій Савосін та Юрій Зубко.

Від нинішньої зміни парламентського складу ситуація кардинально не зміниться. Так вважає політолог Олесь Доній:

“Щодо Партії регіонів, то саме керівництво партії не сподівалося, що список посунеться настільки далеко. Тому до парламенту можуть потрапити з одного боку випадкові люди, а з іншого – це можливість для нової засвітки. Що ж до “Нашої України” та Соцпартії, то у них більша проблема. У них сподівання керівництва були набагато більші, тому достатньо серйозні особи були поставлені за межі того переліку, які вже стали депутатами. Тому ті люди, які зараз стануть депутатами не надто відрізнятимуться”.

У переддень відкриття нової сесії парламенту, лідерка БЮТу Юлія Тимошенко порушила тему сумісників, заявивши при цьому про нелегітимність уряду.
XS
SM
MD
LG