Доступність посилання

ТОП новини

“З людьми і для людей”. У семи регіонах України стартував проект з вивчення перспектив адміністративно-територіальної реформи.


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 13 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У шести областях України і в Автономній Республіці Крим експерти Інституту громадянського суспільства взялися втілювати проект з вивчення перспектив адміністративно-територіальної реформи. До кінця року, працюючи в невеличких містечках та районах, спеціально навчені фахівці мають передусім з’ясувати, наскільки місцева влада розуміється на проблемах своїх громад.

Робочі матеріали проекту.
Для досліджень спеціалісти намагалися обрати райони, як-то кажуть, із “родзинкою”. У Дніпропетровській області таких вирізнили чотири, це — Криничанський як типово сільський, Новомосковський і Нікопольський як райони з потужними промисловими містами та Межівський, розташований на кордоні з Донеччиною.

Експерти кажуть, що для виявлення справжніх потреб конкретних територіальних громад користуватимуться не тільки офіційними даними, а й результатами альтернативних досліджень. Приміром, якщо район чи місто, за даними звітів місцевої влади, потерпає від високого рівня безробіття, то вивчатимуть реальну купівельну спроможність населення — наприклад, за попитом на меблі чи побутову техніку. Досить часто, такі перевірки показують, що людей з прибутками не так вже й мало, інша справа, що вони, маючи статус безробітних, працюють в “тіні”, тобто без оформлення трудових відносин.

Великі надії аналітики покладають й на соціологічні дослідження, які теж дадуть об’єктивнішу картину проблем регіонів, — каже керівник проекту “Територіальна реформа: з людьми і для людей” Олександр Врублевський:

“На сьогоднішній день реалізація проекту без проведення елементарних опитувань учасників не сприяла б вдосконаленню, як це здійснюється за допомогою опитування. Чому? Тому що це — анонімна форма. Якщо людина підняти руку, встати на весь зріст і заявити про свої наміри й побажання соромиться, то в анкеті це можна написати, як кажуть, усе, що завгодно”.

Я спробувала провести своє невеличке опитування на вулицях Дніпропетровська. Яку проблему ви вважаєте найголовнішою в місті?

“Треба було б не влаштовувати ці феєрверки, а більше грошей дати пенсіонерам”.

“Чистота, мабуть, дуже не затишно і брудно, особливо на околицях”.

“Невиплата зарплати, комунальна проблема — найбільші”.

“Головна проблема — те, що рух на вулицях страшний, їдуть і по трамвайних коліях, і скрізь”.


Експерти Інституту громадянського суспільства вважають, що до нового року матимуть достовірну інформацію про діяльність влади на місцях і проблеми частини регіонів — Хмельниччини, Полтавщини, Дніпропетровщини та інших. Тоді можна буде робити висновки про те, наскільки Україні взагалі потрібна адміністративно-територіальна реформа. Однак вже зараз аналітики проекту вважають її прийняття віддаленою перспективою, далі гучних заяв, кажуть, нинішня Верховна Рада не піде.
XS
SM
MD
LG