Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія пропонує почати переговори з Україною про розширену угоду.


Наталія Вікуліна Брюссель, 13 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Європейська комісія запропонувала почати переговори про нову розширену угоду з Україною, яка передбачає створення зони вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом. Цей документ має замінити з 2008-го року чинну Угоду про партнерство і співробітництво між Україною та Євросоюзом. Пропозицію має затвердити Рада міністрів ЄС, після чого Брюссель та Київ зможуть розпочати переговори. Єврокомісія дала добро на початок переговорів напередодні першого візиту до Брюсселя нового прем’єр-міністра України Віктора Януковича, який зустрінеться з високими посадовими особами Євросоюзу та НАТО.


Нова угода зробить Україну та Євросоюз ближчими один до одного, вони більше працюватимуть у таких галузях, як енергетика, юстиція та безпека, транспорт та охорона навколишнього середовища, заявила Комісар ЄС з зовнішніх відносин та політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер. Важливим у новій угоді є те, що Україна матиме змогу створити з Євросоюзом зону вільної торгівлі.

"Переговори про зону вільної торгівлі не можуть розпочатися доти, доки Україна не вступить до Світової організації торгівлі. Ось чому ми дуже сподіваємось, що новий уряд зробить це пріоритетом. Адже український парламент має ухвалити певне законодавство, щоб Україна змогла стати членом СОТ",- сказала прес-секретар у коментарі для Радіо Свобода.

Комісар з питань торгівлі Пітер Мандельсон зазначив, що зона вільної торгівлі дозволить розвивати тісні торговельні і економічні відносини між Євросоюзом та Україною. Узгодивши нормативну базу і усунувши бар''єри на шляху торгівлі, Україна і ЄС зможуть залучити нові інвестиції та спростити ділові контакти, сказав комісар.

Невдовзі після Помаранчевої революції Євросоюз пообіцяв розпочати консультації щодо розширеної угоди з Україною - замість нинішньої Угоди про партнерство й співробітництво. Але в Брюсселі наголошували: переговори можуть розпочатися тільки після того, як Київ виконає політичні зобов’язання, визначені в Плані дій Європейської політики сусідства. А підготовка до проведення таких консультацій стала можливою після того, як Україна провела вільні й чесні вибори до Верховної Ради. Єврокомісія сподівається, що Рада міністрів ЄС погодиться на пропозицію почати переговори з Україною щодо нової угоди до кінця цього року. У цьому разі Брюссель може вийти на переговори з Києвом на початку 2007-го року.

Тож Віктору Януковичу на його перший візит до Брюсселя в новій якості підготували хороший подарунок – пропозицію Єврокомісії почати переговори про розширену угоду з Україною. Новий документ не обіцятиме Києву перспективу членства в Євросоюзі, однак у Брюсселі не втомлюються повторювати, що багато чого залежить від самої України. Під час візиту українського прем"єра представники європейських інституцій очікують почути від нього, як його уряд збирається здійснювати реформи і проводити європейську інтеграцію. Говорить Крістіна Галляк, речниця Верховного представника ЄС з зовнішньої політики й політики безпеки Хав’єра Солани:

"Ми б хотіли почути його ідеї щодо цього. Ми думаємо, що було б дуже й дуже добре знати більше про те, як він хоче розвивати відносини з Європейським союзом, з європейськими організаціями і установами".
XS
SM
MD
LG