Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Ті, що за стінкою.


Київ, 13 вересня 2006 року. Часто історії цих стосунків лягають в основу повістей та романів, або ж кочують по сторінках міліцейських хронік. Ці історії сплетені з неймовірних, часом нелогічних, печально-радісних зав’язок, кульмінацій і розв’язок і добре віддзеркалюють тонкощі людської природи. Мова про людей, котрі живуть по той бік паркану чи за стінкою - про сусідів. Якими вони бувають, чи легко людям ужитися один із одним, і як діяти, коли сусіди роблять твоє життя нестерпним? Про все це і трохи більше у Звуках життя “Ті, що за стінкою” з Надією Шерстюк.

Великі будинки дуже схожі на мурашники – однак люди, на відміну від мурах, зі своїми сусідами досить часто сваряться. Репортаж з такого “мурашника” від кореспондентки Радіо Свобода Наталки Коваленко.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Здавалося б, необхідність жити поруч із сусідом - має на генетичному рівні вплестися у людську свідомість, адже цим стосункам тисячоліття! однак на практиці часто все по-іншому: замість дружби ворожнеча, а порозуміння раптово перетворюється на війну. Психолог Наталія Кухтіна вважає, що в українців така ментальність - мовляв із сусідом треба щось ділити - то межу городу, то плоди старої груші. Однак корінь зла, на думку психолога, у неправильному розумінні поняття "сусід".

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Львів за часів Польщі та Австро-Угорської імперії був чи не зразковим добросусідським містом, прочитала у старих книгах про Галичину місцева кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук. Українці, євреї, поляки, німці жили поруч, ледь не все знали один про одного і заходили у гості без попередження. Ситуація змінилася, коли радянські війська прийшли у Галичину.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Посмішки, гарний настрій та бажання допомогти не завжди можуть зарадити у побудові дружніх стосунків із сусідами. А непомічені благі наміри можуть стати причиною образ та поганого настрою. Тому зі "складними" сусідами, які влаштовують скандали і сварки варто тримати дистанцію, і ні в якому разі не грати в їхню гру - радить психолог Наталія Кухтіна.

Якщо ж не допомогла стримана позиція - можна звернутись до міліції. Скарги на сусідів для дільничого інспектора Олександра Кондратьєва вже давно стали звичною справою. Міліціонер каже, що найчастіше звертаються через гучну музику або шум після десятої вечора. От щоправда, покарати такого сусіда-гаміркуна буде досить марудною справою...

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG