Доступність посилання

ТОП новини

“Разом допоможемо дітям”. У Дніпропетровську стартувала регіональна благодійна програма допомоги недоношеним немовлятам.


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 14 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Супермаркети та підприємства міста, які погодились взяти в ній участь, мають намір перераховувати до 2% своїх прибутків від продажу окремих видів товарів на закупівлю ліків та медичного обладнання для виходжування новонароджених.

Проект “Разом допоможемо дітям” ініціювала 3-тя міська лікарня Дніпропетровська. Вона — єдина в області, що має власний центр для реанімації та інтенсивної терапії новонароджених. Тут загалом 12 спеціальних інкубаторів, за допомогою яких виходжують недоношених дітей. І це — на всю область.

Маленька Настуся, яку лікарі показали журналістам на презентації проекту, виявилася 13-ою. Тому медикам довелося вийняти з інкубатора одну дитину, яка почувала себе більш-менш добре, аби звільнити місце для Настусі. Однак помістити в інкубатор, начинений трубками та приладами, — це далеко не все, що треба зробити для цієї дівчинки та інших немовлят, — каже завідуючий відділенням реанімації та інтенсивної терапії новонароджених Олександр Буяльський.

“Кожна така дитина, коли надходить до нас, має отримувати препарат, який коштує три тисячі гривень. Не всі родини можуть заплатити таку суму. А із бюджету на кожну дитину надходить до нас тільки 1 грн 40 коп. На цю суму не можна купити препарат, який реально врятує життя”.

Щороку через це відділення проходить до п’ятисот дітей, більшість із них із захворюваннями легенів та нервової системи, їх вага — від п’ятисот грамів. Україна, яка прагне до медичних стандартів Європи, взяла на себе зобов’язання боротись за життя півкілограмових дітей. Говорить головний лікар Міської клінічної лікарні №3 Ігор Македонський.

“Ми прагнемо до Європи, ми зобов’язалися виходжувати дітей вагою 500 грамів і більше. Однак це не простий процес. За деклараціями мають бути конкретні кроки, це передусім фінансування і взагалі — зміна ставлення до таких дітей”.

Лікарі кажуть, що облаштувати одне ліжко-місце для виходжування недоношеного малюка коштує 50 тисяч євро. А таких ліжок на область потрібно щонайменше 30, тобто в два з половиною рази більше, ніж є. Тоді вдасться рятувати набагато більше новонароджених.

За статистикою, за півроку на Дніпропетровщині народилося понад 15 з половиною тисяч немовлят. Кожна десята дитина потребувала реанімації чи інтенсивної терапії.
XS
SM
MD
LG