Доступність посилання

ТОП новини

У Брюсселі поки що побоюються говорити про перспективи України на вступ до ЄС /огляд преси/.


Василь Зілгалов Прага, 14 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Чимало місця в європейських виданнях у четвер відведено візиту українського прем‘єра Віктора Януковича до Брюсселя. Як британські, так і німецькі газети пишуть про великі сумніви європейських та американських політиків щодо нинішньої української влади. Знову пишуть про своєрідне поєднання у нинішньому главі українського уряду "кучмізму і європейського праґматизму".

Віктор Янукович та Міністр закордонних справ головуючої в ЄС Фінляндії Еркі Туоміоя.
Німецька “Ді Вельт” нагадує, що дотепер Янукович "вважався одним із найбільш яскравих представників проросійськи налаштованих сил. Однак нині він звертає свій погляд на Захід." І далі газета наводить стосовно феномену Віктора Януковича афоризм: "Тільки той , хто змінюється, залишається вірним собі". “Ді Вельт” вказує на те, що першою репетицією візиту Януковича до Брюсселя був його приїзд на міжнародний форум у польській Криниці, де український прем‘єр сказав, що вступ його держави до НАТО – "це віддалена мета". Сумніви німецького оглядача на цю тему підтвердила і заява Януковича у четвер під час зустрічі з Генсеком НАТО Яапом де Хооп Схеффером про те, що в Україні щодо можливого членства в Північно-Атлантичному Альянсі "немає підтримки цього кроку". Це все підтверджує слова німецького експерта з проблем України Райнера Лінднера, сказані у інтерв‘ю німецьким журналістам, про те, що після приходу уряду Януковича "у Вашінгтоні і Брюсселі замовкли прихильники швидкого зближення Києва з НАТО".

“Файненшел Таймс” відзначає у четвер, що " Україна залишається вразливою щодо російського тиску. Москва заохочує до неясно визначеного економічного союзу, включно з митним союзом, підштовхує до тіснішої співпраці між Росією, Україною, Білоруссю і Казахстаном. Західно налаштовані українці побоюються, що це може призвести до включення Києва у московську орбіту".

Вже згаданий впливовий лондонський часопис дивується з того, що "більшість українців підтримує інтеграцію з ЄС і понад дві третини проти вступу держави до НАТО". “Файненшел Таймс” наголошує на розходженнях у поглядах Януковича і Ющенка, зауважуючи, що український президент "бажає тиснути на швидку інтеграцію з НАТО , включно з приєднанням у цьому році до Плану дій щодо членства". Також не все сходиться, на думку цієї газети, у заявах і намірах двох Вікторів щодо термінів вступу України до Світової організації торгівлі. Тому й не дивно, що німецька “Ді Вельт” запитує: "Не зрозуміло, чи хоче прем‘єр України одночасно загравати і з Заходом, і зі Сходом". А “Файненшел Таймс” одночасно ставить подібне запитання: чи варто очікувати, що візит Януковича до Брюсселя "хоч трішки прояснить ці фундаментальні українські дилеми"? Чи не має рації вже згаданий німецький експерт Райнер Лінднер, котрий сказав у четвер, що " Європа більше не буде миритися з поліфонією в українській зовнішній політиці, яка домінувала за часів правління президента Кучми. Українські політики більше не зможуть у Москві казати одне, а в Брюсселі – цілком протилежне".
XS
SM
MD
LG