Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 15 вересня.


Віктор Недоступ

15-го вересня 1700-го року у Парижі на 88-у році життя помер Андре Ленотр, французький архітектор, майстер садово-паркового мистецтва. Він є творцем регулярного ("французького") типу парків, котрі мають акуратні геометричні форми. Найвідоміші роботи Ленотра - королівські парки в Сен-Жермен, Фонтенбло, Шантійї, Сен-Клу, Тюільрі, садово-парковий ансамбль Версалю, а також проекти британських Сент-Джемського та Грінвичського парків.

1830 - Між британськими містами Ліверпуль та Манчестер відкривається регулярне залізничне пасажирське і вантажне сполучення. Трасу обслуговує вісім паровозів з новими двигунами - конструкції Джорджа Стівенсона, швидкість до 60 км/год. Це стає поштовхом для розвитку залізничних сполучень по всьому світу, незважаючи на те, що під час урочистого відкриття манчестерського вокзалу під колесами поїзда випадково загинув службовець вокзалу Уільям Хаскіссон.

1916 - 1-а Світова. Битва на Соммі. Британці вперше у військовій практиці людства застосовують танки - 32 повільні машини навіть не встигають рухатись синхронно з переміщенням піхоти, але одним своїм виглядом викликають паніку в німецьких оборонних рядах. Більшу частину танків під час німецького контрнаступу британці втратять, але генерал Дуглас Хейг, командувач союзницьких військ на Соммі, замовить ще кілька сотень екземплярів новітнього озброєння.

1928 - шотландський мікробіолог Александер Флемінг під час дослідження властивостей грибка пліснявки, виділяє антибактеріальну речовину, котру називає пеніциліном. 1971 - Дванадцять канадійців із Ванкувера засновують екологічну організацію "Greenpeace" ("Зелений мир"). Мета – запобігати деградації навколишнього середовища. Першою акцією "Greenpeace" стає активний протест на Алясці і Алеутських островах, де США проводять випробування ядерної зброї.

А у 1996му - У Венеції італійська партія Північна Ліга за ініціативою свого лідера Умберто Боссі проголосила створення незалежної від Італії Федеративної Республіки Падовія. Втім, сепаратистські тенденції на тому і вичерпалися. Італія і досі ціла.
XS
SM
MD
LG