Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську діє єдина в Україні університетська кафедра, де половина викладачів мають міжнародні бухгалтерські сертифікати.


Іван Костюк Івано-Франківськ, 15 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Єдиним вузом у державі, який дає змогу викладачам та студентам здобути диплом міжнародної сертифікації бухгалтерів, є Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу. Половина викладачів кафедри обліку та аудиту університету самі володіють відповідними міжнародними сертифікатами. Випускники вузу таким чином мають змогу працювати у відомих фірмах у десятках країн світу.

Вступ України до Світової Організації Торгівлі передбачає обов’язковий перехід української бухгалтерії на міжнародні стандарти. Єдиною доступною професійною програмою сертифікації бухгалтерів, яка базується на міжнародних стандартах бухгалтерської звітності, у нашій країні є програма „CIPA”. Поки що єдиним місцем у державі, де викладачі і студенти можуть здобути такий сертифікат, не відриваючись від навчання і роботи, є Івано-Франківський технічний національний університет нафти і газу. Івано-Франківськ у певному сенсі володіє унікальним досвідом. Адже бухгалтери можуть навчатися за програмою „CIPA” і здавати екзамени на отримання міжнародного сертифікату в стінах вузу. Як стверджує Валентина Орлова, завідувач кафедри обліку та аудиту технічного університету, ця програма навчає бухгалтерів нових фінансових операцій, дає їм змогу набути того рівня знань, умінь та навичок, які дають їм змогу працювати у великих національних та транснаціональних компаніях. Окрім цього, ця програма є абсолютно об’єктивною: „ Характерною рисою цієї сертифікації є об’єктивність. Тут не можна ані домовитись, ані купити. Якщо ти маєш цей сертифікат, то він є підтвердженням надзвичайно доброї твоєї кваліфікації”. Завдання до екзамену розробляють у Великобританії і привозять на місце здачі іспиту безпосередньо перед екзаменом. Випробування відбуваються кілька разів на рік того самого дня і в ту саму годину по всій території колишнього Радянського Союзу. Тривалість іспиту – 4 години. Прослухати навчальний курс в Івано-Франківському технічному університеті для підготовки до такого екзамену коштує всього 150 гривень, в інших містах України – близько тисячі. Загалом у державі міжнародний сертифікат нижчого рівня, який називається „CAP”, має близько півтори тисячі осіб. Левова частина з них працює в Києві та за кордоном. Натомість сертифікат „CIPA” мають лише близько півсотні українських бухгалтерів. Четверо з них працюють на кафедрі обліку та аудиту Івано-Франківського технічного університету, що є за міжнародними оцінками надзвичайно високим показником. Заступник директора з питань планування бюджету корпорації „Галичиналіс” Григорій Мороз, який має сертифікат нижчого рівня „CAP” відверто заявляє: „Без цього сертифікату я не знаю, як би склалась моя доля і подальша кар’єра”. Пан Мороз наголошує, що його знання в корпорації використовуються для ухвалення стратегічних рішень у фінансовій сфері підприємства. Вже з кінця вересня в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу розпочнеться чергове навчання тих, хто прагне здобути міжнародний сертифікат, а разом з тим вибрати своє майбутнє. Адже, як наголошує завідувач кафедри обліку та аудиту технічного університету Валентина Орлова, здобуття такого міжнародного сертифікату – це не лише підтвердження ґрунтовних знань, це гарантована робота і зарплатня європейського рівня.
XS
SM
MD
LG