Доступність посилання

ТОП новини

Наступ на нечесну конкуренцію в Угорщині.


Василь Плоскіна Угорщина, 14 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – В Угорщині прислухалися до рекомендацій Європейської комісії і створили Раду при державному управлінні з питань економічної конкуренції. Це один із контролюючих органів, який стежить за тим, щоб угорські підприємства не переступали межу у конкурентній боротьбі за споживача. Попри те, що на порушника правил чекають солідні адміністративні штрафи і навіть небезпека позбавлення волі, роботи в урядовців зовсім не бракує.

Бізнесове свавілля обходиться в Угорщині таки недешево. Зараз воно може коштувати власнику не менше однієї третини фінансового обігу підприємства плюс невесела перспектива потрапити до в’язниці терміном на 5 років. Суворі правила приборкання нечесної конкуренції діють у Євросоюзі тривалий час. В Угорщині ж їх запровадили недавно, але, як зазначає пан Тихомир Тоот, член Ради при державному управлінні з питань економічної конкуренції, столи в його кабінеті буквально завалені скандальними документами про некоректну поведінку конкурентів.

“Така поведінка відомих і менш знаних вітчизняних фірм дуже негативно впливає на бізнесові справи в цілому. Нечесні керівники ставлять під удар існування робочих місць, довіру клієнтури і свій імідж на ринку товарів та послуг. Численні зловживання у цій сфері не віщують нічого доброго насамперед пересічному угорському споживачеві, тому держава буде рішуче протидіяти цим негативним тенденціям в економіці”.

Від спокуси ввести в оману широке коло клієнтури не втрималася навіть відома телекомунікативна компанія “Т-мобіл”. Рада оштрафувала цю організацію на 100 мільйонів форинтів (майже півмільйона американських доларів) за те, що вона систематично дезорієнтувала покупців у своїх рекламних роликах. Керівництво фірми в особі Аттіли Токаї, звісно, не погоджується з таким рішенням влади:

“Звичайно, ми опротестуємо його в арбітражному суді, бо маємо всі підстави вважати, що вели свою рекламну кампанію належним чином, тобто без порушення чинного законодавства. Ми також переконані, що угорські споживачі набагато більше поінформавані про наші справжні наміри щодо розпродажу, ніж це здається контролюючому органу”.

Однак фахівці, котрі працюють у сфері економічної юриспруденції стверджують, що підвищені штрафи і навіть застосування кримінального кодексу країни до злісних порушників є серйозним стримуючим фактором у нечесній конкуренції. Адвокат Ґабор Феєш лише вітає такі кроки уряду:

“Я думаю, безкомпромісний наступ держави у цьому напрямку однозначно зробить свою добру справу. Адже в кінцевому рахунку подібну мету ставлять перед собою як європейські, так і вітчизняні законодавці” .

На завершення варто навести таку статистику управління у справах економічної конкуренції. Цифри вказують на те, що упродовж кількох років, у тому числі й за період членства Угорщини в Євросоюзі, до державної казни від підприємств-порушників надійшло у вигляді різноманітних штрафів 17 млрд. форинтів, або 85 млн. дол. США.
XS
SM
MD
LG