Доступність посилання

ТОП новини

Україна взяла паузу чи відступила від НАТО та ЄС? /Преса/.


Василь Зілгалов Прага, 15 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса пише про те, що новий український прем’єр під час свого візиту до Брюсселя розклав нові акценти в політиці своєї країни стосовно Заходу: формально він не назвав метою ні вступ до ЄС, ні до НАТО але говорив про "паузу", яку необхідно взяти на шляху до трансатлантичної спільноти. Чимало експертів роблять висновок, що українська зовнішня політика повернулася до традиції невизначеності часів кінця 2004 року.

Анти-НАТОвські протести за участую Партії Регіонів у Феодосії. 8 червня 2006 р.
Чи не більшість головних європейських газет вийшли у п’ятницю із подібними заголовками – Файненшел Таймс –"Янукович відклав київські плани щодо НАТО", німецька Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ – "Прем’єр – міністр України сумнівається щодо НАТО". Про фактичний відхід Януковича від налагодження тісніших зв’язків з НАТО пишуть й інші європейські газети. Хоча чимало з них вказують на неодноразове повторення главою українського уряду у Брюсселі бажання щодо тіснішої співпраці з ЄС але, як та ж Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ, підкреслюють що Янукович формально ніде не сказав, що Київ має мету стати саме членом ЄС. Ця ж німецька газета робить висновок, що "Янукович повернувся до традиції невизначеного "ні ні , ні так" часів "помаранчевої революції" кінця 2004 року."

Файненшел Таймс наводить у четвер слова одного високо посадовця з НАТО про те, що для України "двері для поглиблення стосунків відкриті" і що під час розмов дипломатів НАТО з Януковичем вони високо оцінили взаємини з Україною. Газета також підкреслює, що серед головних факторів, котрі гальмують прискорення інтеґрації України в північно - атлантичні структури є дві третини українського суспільства, котрі проти вступ держави до НАТО, а також "сильна залежність України від дешевих нафти і газу з Росії, котра категорично проти будь-яких пропозицій щодо приєднання Києва до натівських планів." Лондонський часопис також вважає, що заява Януковича щодо НАТО у Брюсселі може перешкодити розширенню правлячої коаліції за рахунок "Нашої України", котра виступає за негайний вступ України до НАТО.

Франкфуртер Альґемайне, наприклад, пише у четвер, що "відтягування часу для України вигідне... чим пізніше виникне конфлікт з Росією / і наступна газова криза/ тим краще для України...На Заході знають, що рано чи пізно ці коливання припиняться і багато-хто вже налаштувався на тривале очікування." Газета також стверджує, що США і новим членам НАТО у Європі це очікування не подобається, бо вони хотіли бачити Україну в альянсі як можна скоріше. Зате, як пише "Франкфуртер Альґемайне" " Франція та Німеччина налаштовані не так рішуче. Берлін хоче уникнути конфронтації з Москвою..."

Файненшел Таймс також зауважила, що Янукович найбільше наполягав у Брюсселі на новій " угоді про торгівлю але офіційні особи з ЄС попередили що це буде неможливо у разі приєднання Києва до митного союзу з Росією. Москва якраз проштовхує такий митний союз з кількома колишніми радянськими сусідами."

Західна преса також відзначає, що тепер "іменником" на листопадову самміті НАТО в Ризі може бути Албанія, але "аж ніяк не Україна".

Ми познайомили вас тільки з найбільш загальними оцінками у європейській пресі можливих зовнішньо - політичних наслідків візиту Януковича до Брюсселю.
XS
SM
MD
LG