Доступність посилання

ТОП новини

Європейська преса про Папу, Придністров’я і шлях України.


Василь Зілгалов Прага, 18 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Бурхлива реакція в ісламському світі на висловлювання Папи Римського Бенедикта XVI про іслам у його баварській лекції стала в понеділок головною темою всіх європейських газет.

Британська «Ґардіан» пише, що «Папа висловив жаль, але протести мусульман тривають».

Лондонська «Таймз» відзначила у понеділок, що « Бенедикт, відомий раніше своїми жорсткими поглядами, з часом став більш терпимим. Однак його висловлювання про іслам викликали спалах насильства і озлоблення».

Ці слова, вважає «Таймз», «відкинули стосунки з ісламом у минуле на кілька епох назад».

Керівник Придністров’я як «суміш опереткового генерала і хрещеного батька мафії»

Німецька «Зюддойче Цайтунґ» пише в понеділок про одного з ініціаторів придністровського референдуму – президента цієї самопроголошеної території Ігоря Смірнова.

Газета вказує на його минуле, «вкрите темрявою», та про те, що він носив свого часу погони офіцера КҐБ.

Як і переважна більшість європейських видань, німецька газета також наголошує: Євросоюз і ОБСЄ бачать у недільному референдумі в Придністров’ї «порушення міжнародного права, бо ця територія, заселена переважно росіянами та українцями, належить Молдові».

А ще ця газета звертає увагу, що вірогідність входження Придністров’я до Росії – а саме за це проголосували у неділю 97 відсотків від 400-тисячного місцевого електорату – просто «мізерна».

Як не в НАТО, куди піде Україна?

Європейська преса далі аналізує наслідки минулотижневих зовнішньополітичних заяв українського прем’єра Віктора Януковича.

«Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ» називає одну зі своїх публікацій про Україну в понеділок «У Києві сваряться через НАТО».

Видання має на увазі негативні реакції деяких українських міністрів і політиків на висловлювання Віктора Януковича у Брюсселі з приводу нібито «неготовності України» до виконання плану дій щодо вступу до альянсу.

Московський оглядач газети пише, що після заяв Віктора Януковича і зняття «українського питання» з порядку денного самміту НАТО в Ризі «російсько-українські відносини перебувають у спокійному фарватері. Москва не піде назустріч Києву у питанні ціни на газ, але разом із тим нової „газової війни“ не планується».
XS
SM
MD
LG