Доступність посилання

ТОП новини

День в історії – 19 вересня.


Віктор Недоступ Київ, 19 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – 19 вересня брати Монґольф’є запустили свою повітряну кулю, у Бельгії відбувся перший у світі конкурс краси, жінки вперше отримали право голосу на виборах, а у Гватемалі закінчилась 35-літня громадянська війна.

19 вересня 1783го року – У Версалі відбувається щось надзвичайне. Присутні французький король Людовік XVI і його дружина Марія Антуанета. Брати Жозеф та Етьєн Монґольф’є запускають повітряну кулю, наповнену гарячим димом. У її гондолі – вівця, півень і качка: люди поки що на такі експерименти не наважуються. Повітряна куля пролітає 2 кілометри і приземлюється через вісім хвилин – дим охолов. Вівця, півень та качечка – живі та здорові. Людство вступає в епоху повітроплавання.

1888 – У Бельгіїї на курорті Спа відбувається перший в історії конкурс краси. До фіналу за надісланими до журі фотографіями відібрали 21 претендентку. Переможниця – 18-літня креолка з Гваделупи Берта Сукаре. Вона отримує премію в п’ять тисяч франків.

1893 – Губернатор Нової Зеландії лорд Ґлазґо підписує Білль про вибори. Вперше у світі жінки мають право брати участь у виборах. Білль є результатом багаторічної боротьби суфражисток країни за рівність жінок. Новозеландські жінки одразу застосовують своє нове право на загальнонаціональних виборах.

1955 – в Аргентині – військовий переворот. Повалено президента Хуана Домінго Перона, який за 9 років до цього прийшов до влади за підтримки пролетаризованих мас на хвилі популістських гасел та демагогічних обіцянок. Його найбільшою політичною опорою була Ева «Евіта» Перон, харизматична постать для аргентинського суспільства. Із її смертю в 1952 році національна коаліція, що підтримувала президента, стала слабшати і зійшла нанівець. Позбавлений влади Перон змушений виїхати до Парагваю, а згодом – до Іспанії.

1985 – Мехіко відчуває перший із двох поштовхів страшного землетрусу. Удар силою 8 балів за шкалою Ріхтера і другий, силою 7,5 бали, котрий відбудеться наступного дня, зруйнують значну частину міста і заберуть життя майже 10 тисяч людей. Збитки сягають 1 мільярда доларів.

А у 1996-му – Уряд Гватемали підписав мирний договір із лідерами опозиційних збройних формувань. Це поклало край 35-літній громадянській війні в країні, і люди хоч трохи перевели подих.
XS
SM
MD
LG