Доступність посилання

ТОП новини

Ріпак до Відня довезе


Оксана Гребіневич Київ, 19 вересня 2006 (RadioSvoboda.ua) – Австрійські підприємці планують побудувати на Прикарпатті завод з виробництва біопалива. Сировиною для отримання біоенергії буде ріпак, який вирощують в Україні.

Австрійська компанія „BioDiesel Vienna“ планує інвестувати понад 100 мільйонів євро, щоби налагодити виробництва біологічного палива на Івано-Франківщині. Паливо вироблятиметься з насіння ріпаку – рослини, яка прийшла до України з Південної Азії і Китаю якихось сто п’ятдесят років тому.

Нині на ріпак велика мода в цілому світі – він покращує родючість ґрунту, дає олію, з її допомогою роблять парфуми і, нарешті, нею можна заправляти авта.

Директор Івано-Франківського інституту агропромислового виробництва Михайло Абрамик розповідає, що на Прикарпатті будуватимуть завод, який вироблятиме по 100 тисяч тон біодизельного пального на рік. На це піде по чверть мільйона тон ріпаку. А ще в проекті йдеться про надання інвестицій на вирощування ріпаку на наступний рік.

Україна щороку нарощує обсяги вирощування ріпаку. Але своїх заводів біопалива країна не має, і тому значна частка йде на експорт.

Європа переходить на біопальне

У Європі ріпаком дуже зацікавлені. Цього року його насіння залюбки беруть за ціною півтори тисячі гривень за тону.

Експерт із паливно-енергетичного комплексу Геннадій Рябцев пояснює: «Відповідно до директив ЄС усі країни ЄС цього року 2 відсотки від усіх обсягів споживання автомобільних палив мають „закрити“ якраз біологічним пальним. І ця частка до 2010 року збільшиться до 5,75 відсотків».

Тому найімовірніше, що паливо, яке вироблятимуть на австрійському заводі на Франківщині, поїде до Європи, кажуть фахівці.

Ріпак диверсифікує Україну

Україні ж не завадить замислитися про розвиток власної галузі біопалива, наголошує Геннадій Рябцев. Адже це створить для України можливість диверсифікації самих палив: «На жаль, із часом паливо буде дорожчати, причому дорожчати досить суттєво. І якщо Україна зможе замінити в своєму балансі ті самі 5 відсотків автомобільних палив біопаливом, це допоможе їй забезпечити свою енергетичну безпеку».

А окрім забезпечення енергетичної безпеки, «паливо на ріпаку» сприяє й покращенню екологічної ситуації, зазначають фахівці.
XS
SM
MD
LG