Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 22 вересня.


Віктор Недоступ 22-го вересня - Швейцарія зробила безповоротний крок у напрямку незалежності, у Франції ввели новий революційний календар, який, дякувати Богові, не прижився, а Леонід Кучма вперше пішов у відставку.

22-го вересня 1499року - У Базелі підписали договір, що завершував війну між імператором Священної Римської імперії Максиміліаном I та швейцарськими конфедератами. Фактично це відокремлення Швейцарської конфедерації. Перед тим швейцарці відмовились брати на себе витрати, пов''язані з імперською реформою 1495 року, а також відмовились визнати чинність загальноімперського суду. Бойові дії, що тривали з лютого 1499 року між швейцарськими кантонами та Швабським союзом (який відстоював інтереси імперії) завершилися поразкою останнього, і Швейцарія, формально залишаючись у складі імперії, стала фактично самостійним державним утворенням.

1792 - Перший день після відсторонення французького короля Людовіка XVI від влади і проголошення Французької Республіки стає першим днем нового календаря, який введе Конвент через рік - 22 вересня 1792 року стало 1 вандем''єра 1 року республіки.

1914 - У Північному морі біля берегів Голландії німецький підводний човен "U-9" під командуванням Отто Веддігена упродовж однієї години топить три британські крейсери "Абукер", "Хог" і Крессі", гине 1400 британських моряків. Це змушує Британію переглянути свою точку зору на роль і призначення підводних човнів.

1973 - Генрі Кіссінджер стає державним секретарем США. Це перший випадок, коли на цю посаду затверджено єврея і вперше, коли держсекретарем стає натуралізований, а не корінний американець.

1980 – Іракські війська входять на територію Ірану, захоплюють багату нафтою провінцію Хузистан, а з повітря завдають бомбових ударів по іранських нафтопереробних заводах у гирлі ріки Шатт-ель-Араб. Починається довгий та безрезультатний воєнний конфлікт.

1980 - Делегати 36 польських регіональних відділень незалежних профспілок у Гдині утворюють єдину організацію під назвою "Солідарність", головою котрої обирають Леха Валенсу.

А у 1993му – відправився у відставку український уряд на чолі з прем''єр-міністром Леонідом Кучмою. Кучма не казав: “Я йду, щоб повернутися!”, але таки повернувся. І надовго.
XS
SM
MD
LG