Доступність посилання

ТОП новини

В Україні дорожчає пшениця. А що буде з хлібом?


Оксана Гребіневич Київ, 21 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Протягом тижня ціна на українську пшеницю зросла на 20%. Причина – неврожай зернових у різних країнах світу. Відтак збіжжя з України користується надзвичайним попитом. Що це означає для українського споживача ?

Жнива.
На українському ринку пшениці ажіотажний попит та дорожнеча, кажуть фахівці. Окрім подорожчання енергоносіїв, однією з основних причин називають поганий врожай зернових у світі. Ситуацію коментує заступник генерального директора Української аграрної конфедерації Володимир Лапа :

“В Австралії очікується неврожай. В Європі виникали проблеми з рясними дощами. Там довгий час не могли зібрати врожай. В інших країнах виникають проблеми. Але, як правило, за загального позитивного фону такі фактори впливають не дуже. В Індії також оголошені суттєві тендери на імпорт пшениці. Але от коли загальний світовий баланс напружено, такі повідомлення суттєво впливають на підвищення цін”.

Тобто, купити пшеницю в Україні та продати на світовому ринку дуже вигідно. Але цього року і в самій Україні жнива виявилися не дуже рясними - пшениці зібрали на 20% менше. Продовольчої пшениці в загальноукраїнській коморі рівно стільки, скільки потребує сама країна. Надлишків практично немає. Але експортери виявилися дуже спритними. Говорить виконувач обов’язків виконавчого директора Всеукраїнської асоціації пекарів Геннадій Кулічкін:

“Десь приблизно п’ятсот тисяч тонн продовольчої пшениці вивезено і законтрактовано вже більше одного мільйона. Природно, що за таких обставин ріст цін на пшеницю неминучий. Наприклад, зараз ціна продовольчої пшениці третього класу у вересні 780 гривень за тонну. Інколи вона продається по 820 – 850 гривень за тонну. Такого рівня цін у вересні не було за всю історію незалежності України. Порівняно з вереснем минулого року ціна зросла на 32%. Природно, що за таких обставин можливий різкий стрибок цін на хліб”.

Щоб попередити ситуацію, яка вже виникала кілька років тому, коли Україна вивезла власну пшеницю, а потім купувала іноземну дорожче в кілька разів, треба вжити низку заходів, каже Геннадій Кулічкін.

“Аби попередити кризові явища, уряд, на нашу думку, має терміново ввести квотування експорту пшениці. Це перше. Або Верховна Рада має ухвалити тимчасове заборонне мито на її експорт. Така практика існує у світі, це не нове, і вона відпрацьована”.

Щоправда, експерти продовольчого ринку попереджають: зернотрейдери, яких хочуть позбавити частки прибутків, чинитимуть опір.
XS
SM
MD
LG