Доступність посилання

ТОП новини

Українська преса: Чому щорічному бюджету в Україні присвоюється прізвище прем’єра? Чи стає доступнішим у країні правосуддя? Що стримує інвестиційний бум в будівельній галузі?


Ірина Біла

Київ, 22 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Вчора народні депутати ухвалили проект держбюджету до розгляду, і “Газета по-київськи” вирішила порівняти кошториси від Єханурова та Януковича. Видання пише, що головним фінансовим документам держави легко присвоювати прізвища прем’єрів, оскільки уряди більше одного року в українських реаліях не витримують.


Порівнюючи бюджети двох останніх прем’єрів, видання стверджує, що суттєвих відмінностей вони не мають. Навівши чотири найрезонансніші нововведення чинного уряду журналісти підсумовують: “Бюджет нагадує економічну картину 2003-2004 років, коли від сплати податків були звільнені окремі суб’єкти господарювання, що отримували надприбутки, а загальний стиль життя пересічного українця вельми нагадував стиль керівництва – “лізти в борги”. Газета “Україна молода” стверджує, що цьогорічні бюджетні баталії мають особливий підтекст: опозиція вбачає у кожному кроці нового уряду відновлення колишніх систем збагачення окремих кланів. Натомість Кабмін намагається всіляко продемонструвати новаторські підходи до розв’язання бюджетних проблем.

Утім, парламентські комітети і фракції вже висловилися щодо запропонованого проекту бюджету, і їхні пропозиції не віщують легкого його проходження в стінах Верховної Ради. Принаймні вже одне рішення Бюджетного комітету закриває зелене світло цьому документу: вирішено не рекомендувати парламенту голосувати за бюджет у його теперішньому вигляді. Чому цей проект викликав негативне ставлення - в інтерв’ю виданню розповідає екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник. “Відкритість та доступність - таких рис набуває українське правосуддя в ході своєї реформи”, - стверджує газета “Голос України” і наводить характерний, на думку журналістів, факт: віднині громадянин, котрий бажає ознайомитися з рішенням суду, має змогу прочитати його за лічені хвилини через комп''ютерну мережу на вебпорталі судової влади України. І не обов''язково ходити самому чи разом з адвокатами по велелюдних судових канцеляріях, писати заяви, витрачати зайвий час, нерви та емоції. З посадовцями, причетними до цього нововведення і пропонує познайомитися парламентська газета. Що стримує інвестиційний бум у будівельній галузі України? Як пише видання “Сей час”, насамперед, це бажання багатьох вітчизняних компаній працювати в “тіні”. Адже інвестори потребують повної інформації про компанії, в які вони планують вкладати кошти.
XS
SM
MD
LG