Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Проти течії.


Київ, 25 вересня 2006 року. Чотири дні тому у стінах Верховній ради народилося парламентське об"єднання, яке за своєю суттю покликане вказувати владі на її нинішні помилки і попереджати наступні. Новоспечену міжфракційну парламентську опозицію очолила лідер БЮТ - Юлія Тимошенко. Чи вдасться депутатському новоутворенню налагодити плідну співпрацю з владою? Що є таке опозиція в розумінні українських і західних політиків? Які права і обов’язки мають депутати, чиї думки не збігаються з владною позицією? Якими хочуть бачити політиків - опозиціонерів прості українці? Чи потрібна, зрештою, державі сильна опозиція? Цими питаннями перейматимуться сьогодні "Звуки життя" - Проти течії.

Опозиція - протиставлення одних поглядів чи дій у політиці іншим, партія або група, що виступає врозріз з думкою більшості або з панівною думкою і висуває альтернативну політику, інший спосіб вирішення проблем. (з тлумачного словника)

Саме такої ідеологічно сильної, альтернативної політики, яку б представляла організована опозиція не бачить на українському Олімпі політтехнолог Сергій Поярков. За його словами, головна ідея, яка надихає майже всі політичні партії і блоки і на фоні якої тьмяніють решта ідей - це заробляння грошей. Багато і швидкими темпами, продовжує далі пан Поярков.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Тарас Чорновіл, опозиціонер із досвідом, але його опозиційна кар”єра скінчилася із переходом до провладного об’єднання Партії Регіонів. Ще на початку цього року в Тараса Чорновола був шанс знову опинитися у більш звичній позиції - протестувати проти дій влади - помаранчевої. Це легше, аніж бути при владі - переконаний він...

Аудіозапис програми. Другий випуск:

В Британії депутатів до парламенту обирають за мажоритарною системою. Але, фактично, до законодавчого органу потрапляють дві партії - лейбористська та консервативна. Вони ж формують уряд. Нині при владі лейбористи, консерватори - в офіційній опозиції. Відтак, консерватори мають свій - тіньовий уряд. Як співпрацюють владний та опозиційний уряди - знає кореспондент радіо свобода у Лондоні Олекса Семенченко... Все навпаки у наших сусідів - Білорусів. Влада не передбачає іншої точки зору, окрім своєї. А опозиціонери, незважаючи на тридцятивідсоткову підтримку населення, можуть добитися лише одного привілею - харчів та проживання за державний рахунок. У в’язниці. Говорить кореспондент Радіо Свобода у Мінську Валерій Калиновський

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Опозиція може існувати лише у демократичній державі, у суспільстві і у політикумі, які цінують іншу точку зору. Тож якщо звернутися за досвідом до країн з розвиненою демократією, то по побачимо, що там за опозицією стоять впливові політичні сили і потужний капітал, зазначає політолог Андрій Єрмолаєв.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG