Доступність посилання

ТОП новини

День в історії — 26 вересня.


Віктор Недоступ Київ, 26 вересня 2006 (RadioSvoboda.ua) — 26 вересня в Америці запатентували предка патефона — фонограф, Україну прийняли до Ради Європи, а сицилійська мафія зазнала фатального удару.

26 вересня 1580 року — Англійський моряк і пірат Френсіс Дрейк на кораблі «Золота лань» пришвартувався в порту Плімута. Так він став першим британцем, який здійснив кругосвітню подорож, і першим капітаном, котрий очолював кругосвітню подорож від самого початку до її завершення. «Золота лань» привезла величезну кількість скарбів (награбованих, ясна річ, у іспанців), а також важливу інформацію про Тихий океан та його острови. В 1581 році, незважаючи на вимоги обуреного іспанського короля покарати пірата, англійська королева Єлизавета I особисто піднялась на борт корабля Дрейка і посвятила його в рицарі.

1887 — у Сполучених штатах патентують один з перших приладів для запису звуку, а також для його відтворення — фонограф. Його винайшов легендарний Томас Алва Едісон. Замість звичної нам платівки поки що використовується циліндр, загорнений у фольгу. Фольга вкрита воском. Це носій запису. В ролі записувального інструмента Едісон використовує голку, з’єднану з мембраною.

1919 — Війська отамана Нестора Махна проривають фронт Білої армії і захоплюють південноукраїнські території від Бердянська до Таганрога. За цю операцію Махна згодом нагородять більшовицьким орденом Червоного Прапора, а ще згодом розстріляють його військо, а сам Нестор Махно помре в еміграції.

1943 — Німецька влада в окупованому Римі ставить умову єврейській громаді міста: під загрозою масової депортації за два дні зібрати і здати 50 кілограмів золота. Папа Римський Пій XII пропонує євреям позику у вигляді 15 кілограмів з поверненням через чотири роки після закінчення війни, але громада власними силами збирає необхідний викуп.

1995 — Україну приймають до Ради Європи.

1996 — Американська астронавтка Шеннон Люсід повертається на Землю на борту човника «Атлантіс» після півроку перебування у космосі на борту російської станції «Мир». Тепер вона — рекордсменка серед жінок світу за тривалістю перебування у космічному просторі.

А у 1997-му на Сицилії главу мафії, «боса босів» Сальваторе Рійну разом з 23-ма іншими мафіозі засудили на довічне ув’язнення за планування, підготовку та вбивство в 1992 році прокурора Джованні Фальконе.
XS
SM
MD
LG