Доступність посилання

ТОП новини

Вихідці з України в Ізраїлі вшановують пам’ять жертв Бабиного Яру.


Вольф Москович Єрусалим, 26 вересня 2006 (RadioSvoboda.ua) — Уже багато років напередодні скорботної дати трагедії Бабиного Яру Об’єднання вихідців з України в Ізраїлі провадить в Єрусалимі церемонію Дня пам’яті усіх євреїв — жертв нацистського геноциду. Тих, кого знищили в Бабиному Яру, Дробицькому Яру у Харкові, концтаборах Богданівка біля Одеси, Янівському у Львові, у ярах Запоріжжя та Сімферополя та ще у сотнях інших ґетто та концтаборах на українській землі.

Напис на пам'ятнику розстріляним євреям у Бабиному Яру.
Цього року, як звичайно, урочиста церемонія, на яку з’їжджаються з різних кінців Ізраїлю вихідці з України, провадиться у меморіальній установі Яд Вашем, яка після нещодавньої перебудови має зовсім новий вигляд і значно більшу меморіальну експозицію.

Цього року на церемонію прибуло багато людей із багатьох міст Ізраїлю, в тому числі з півночі, де нещодавно падали ракети. В церемонії взяли участь і представники Посольства України. Була поминальна молитва й покладання вінків у Залі пам’яті, а потім мітинг-концерт у Долині громад. Відбулася ця подія під гаслом «Збережемо пам’ять про Голокост, зробимо все для того, щоб він не повторився!»

Велика робота

Голова Об’єднання вихідців із України Давід Левін та голова Єрусалимського відділу цієї організації Валерій Файнер із активістами вклали в організацію церемонії чимало зусиль.

А напередодні доктор Еліта Бранскі зі школи Голокосту Яд Вашем з допомогою ветеранів Другої світової організувала і провела семінар очевидців. І тепер його учасники — вихідці з України, колишні в’язні Софія Зайцева, Лев Мучник та інші виступають із розповідями перед російськомовними студентами з Ізраїлю, Сполучених Штатів, України, вчителями єврейських шкіл, загальноосвітніх шкіл багатьох країн СНД.

Ізраїль не забуває

В Ізраїлі шанують і цінують подвиг праведників світу, які рятували євреїв України. Тут із повагою ставляться до заяви першого президента незалежної України Леоніда Кравчука, який 15 років тому у 50-ту річницю трагедії Бабиного Яру перепрошував євреїв за ті несправедливості, які були скоєні до них в Україні.

В Ізраїлі знають, що в Бабиному Яру загинули не лише євреї, але й люди інших національностей. Одночасно з цим тут підкреслюють унікальність та жахливість тотального геноциду єврейського народу. Як сказав лауреат Нобелівської премії Елі Візель, який сам пройшов пекло Освенциму, «Не всі жертви нацизму були євреями, але всі євреї були жертвами нацизму».
XS
SM
MD
LG