Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: “…аби пам’ятали”.


Київ, 27 вересня 2006 року. Коли стається горе - багато не говорять. Часто з горла виривається лише крик. Але коли трагедія має розмах як вбивста у Бабиному Яру, про це варто кричати - аби біда не сталася знов. Тим більше, певний острах існує - про що говорять і рядки з Євгена Євтушенка: “И сейчас я вижу сквозь пожар, охвативший Хайфу и Бейрут: поседевший мальчик – Бабий Яр и араб-ровесник, мудр и стар, слушать Шостаковича придут...” Ми сьогодні слухаємо тринадцяту симфонію Шостаковича "Бабин Яр" і говоримо про те, чи сприймає молоде покоління українців цю трагедію як урок і застереження? Хто приходить вшановувати пам*ять загиблих? Це Звуки Життя "......аби пам”ятали" з Микитою Моїсеєвим.

Ще зранку урочище Бабин Яр оточили огорожею. Прості люди без акредитації або спеціальних посвідчень - а таких виявилось чимало - потрапити до монументу так і не змогли. Тому що пам*ять загиблих вшановували кілька президентів. Там була кореспондентка Радіо Свободи Наталка Коваленко.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Ім"я Олени Теліги і її творчість добре відома хіба що фаховим літературознавцям . Вони, читаючи її поєзію, кажуть, що Олена могла б сягнути вершин і слави Лесі Українки. Якби не пішла з життя так рано- у трохи за сорок...Олена Теліга -(дівоче прізвище Шовгенів) була також членом ОУН - Організації українських націоналістів, яка боролася як проти радянської, так і проти фашистської ідеології. За це нацисти розстріляли поетесу у Бабиному Яру взимку сорок другого року. Детальніше про долю цієї жінки розповідає журналістка радіо Свобода у Празі Оксана Пеленська.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Пані Олені і пані Катерині, які нині мешкають на Черкащині, у сорок першому виповнилося по дванадцять років. Ночі розстрілів мирного київського населення назавжди закарбувалися в їхній пам"яті.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

У ці дні, коли світ відзначає 65-ті роковини Бабиного Яру київська громадськість дискутує питання: чи будувати Меморіал пам‘яті у цьому місці? Влада – міська і всеукраїнська – традиційно покладає у ці дні вересня траурні вінки до пам‘ятників, які вже побудовані у Бабиному Яру, Президент України обіцяє оголосити цю територію заповідником – а дискусії не вщухають. Кореспондентка Радіо Свобода Богдана Костюк спробувала прояснити ситуацію.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG