Доступність посилання

ТОП новини

Кримські курорти: гості відпочивають і лікуються, тіньовики заробляють.


Володимир Притула Сімферополь, 27 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) — Сьогодні Міжнародний День туризму. Він встановлений Генеральною асамблеєю Всесвітньої туристичної організації 1979 року з метою пропаганди туристичної сфери і розвитку зв’язків між народами різних країн. У Криму цього дня не святкували, а підбивали підсумки нинішнього курортного сезону.

День Нептуна.
За приблизними оцінками, з початку року в Криму побувало уже чотири з половиною мільйони туристів. І навіть у ці вересневі дні їхня кількість тут досить велика.

Провідний фахівець автономії в курортній галузі, один із керівників Міністерства курортів і туризму Криму Ганна Гальперіна каже, що ще навесні експерти прогнозували: нинішній курортний сезон буде дуже складним — вибори загострять політичну ситуацію.

До того ж підняття залізничних тарифів, подорожчання енергоносіїв, підвищення вартості комунальних послуг позначилися на собівартості путівок. «Ми втратили десь до 2% туристів порівняно з минулим роком», — каже Гальперіна.

За її словами, попри все, цьогорічні ціни на турпутівки в Криму зросли лише на 15%. Водночас вона визнає, що рівень цін у курортно-туристичні сфері автономії не відповідає рівневі сервісу.

Але уточнює – лише для середнього класу. Дешеві пансіонати і дорогі готелі надають такий сервіс, за який і заплачено.

Плюси й мінуси

Ганна Гальперіна каже, що зараз на півострові з’явилося чимало багатозіркових закладів, де високі ціни не лякають навіть іноземців.

А чим розчаровані гості півострова, так це поганою інфраструктурою. Розбиті дороги, некомфортний автотранспорт, жахливі вагони літніх поїздів, а також запущений вигляд курортних міст — саме це, на думку Ганни Гальперіної, відлякує курортників.

Вона вважає, що держава мусить потурбуватися про розвиток інфраструктури півострова — автономія сама це не потягне, як і не зможе самотужки вирішити проблему рекламування кримських курортів за межами України.

Ганна Гальперіна каже, що частка українських туристів останніми роками невпинно зростає, а платоспроможніших російських — зменшується. Втіхою тут може бути те, що зростає і частка західних туристів, переважно з Німеччини, Польщі, країн Балтії.

І ще одна позитивна тенденція, на яку звертає увагу Ганна Гальперіна: дедалі більше зацікавленості викликає лікування в Криму. «Санаторії сьогодні багато працюють над модернізацією лікувальної бази, над підвищенням кваліфікації кадрів, над запровадженням нових методик лікування», — повідомила вона.

За її словами, таке лікування в Криму дуже недороге, але якісне. І саме за ним, серед іншого, майбутнє курортно-рекреаційної сфери Криму.

Тіньовики уникають податків

Втім, попри загалом нормальні попередні підсумки цьогорічного сезону, експерти звертають увагу на невисоку податкову віддачу цієї сфери. Представник президента України в Криму Геннадій Москаль навів таку цифру: від початку року з підприємств курортно-туристичної галузі надійшло в бюджети всіх рівнів ледь 72 мільйони гривень, що становить менше як 6% від усіх зібраних у Криму податків.

Кримський спікер Анатолій Гриценко пояснив цю особливість курортно-туристичної сфери автономії так: «У цьому секторі занадто великий відсоток тіньової економіки».
XS
SM
MD
LG