Доступність посилання

ТОП новини

День в історії — 28 вересня.


Віктор Недоступ Київ, 28 вересня 2006 (RadioSvoboda.ua) — 28 вересня на берегах Англії висадились нормани, Богдан Хмельницький підписав принизливий договір, який польський сейм не зміг ратифікувати, останній владний релікт Радянської України Володимир Щербицький пішов у відставку, а у Балтиці затонув пором «Естонія».

28 вересня 1066 року — На південно-східне узбережжя Англії на чолі семитисячного нормано-французького війська висаджується герцог Нормандії Вільгельм Завойовник. В жовтні у битві біля Гастінґса він розіб’є війська короля Гарольда II і в грудні отримає корону англосаксонських королів. Вільгельм стане першим норманським королем на англійському престолі — англосаксонський етап в англійській історії завершився.

1542 — Португальський мореплавець Жуан Родрігез Кабрільйо ступає на берег сучасної гавані Сан-Дієго і стає першим європейцем, що відвідав Каліфорнію. Кабрільйо оголошує її власністю Іспанії, але перше іспанське поселення тут з’явиться лише через 127 років, коли отець Хуніперо Серра заснує у Сан-Дієго католицьку місію.

1651 — Після поразки у Берестецькій битві, захоплення литовським князем Яном Радзивілом Чернігова і Києва та невдалих боїв під Білою Церквою Богдан Хмельницький змушений підписати з поляками Білоцерківський мирний договір. Козацький реєстр зменшується до 20 тисяч, територія обмежується лише Київським воєводством, а гетьман втрачає право на міжнародні відносини. Ратифікацію договору польським сеймом зриває литовський шляхтич, вперше застосувавши право «вето». Це дає змогу Хмельницькому знову провести мобілізацію і до весни наступного року зібрати для війни з Польщею дві армії.

1864 — У Лондоні на конференції представників робітничого руху різних країн засновують Міжнародне товариство робітників (МТР) — Перший Інтернаціонал. Одного з головних його організаторів Карла Маркса обирають до Центрального комітету.

1956 — На 66-му році життя помирає український гуморист і сатирик Остап Вишня.

1989 — Володимир Васильович Щербицький йде у відставку з посади першого секретаря Компартії України, котру він обіймав майже 18 років.

А у 1994-му поблизу естонського узбережжя сталася найбільша у повоєнний час аварія в Балтійському морі: перевернувся і за 5–6 хвилин затонув пором «Естонія». Через шторм рятувальні роботи почались занадто пізно — врятувати вдалось 146 людей, було знайдено 93 тіла, а доля ще близько тисячі людей залишилась невідомою.
XS
SM
MD
LG