Доступність посилання

ТОП новини

Кримські татари проти встановлення кримінальної відповідальності за самовільне зайняття землі.


Володимир Притула Сімферополь, 28 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) — Меджліс кримськотатарського народу і фракція Курултаю – Руху у Верховній Раді Криму виступають проти встановлення українським парламентом кримінальної відповідальності за самовільне зайняття землі. Вони стверджують, що законопроект про це спрямований насамперед проти кримськотатарських репатріантів. Тим часом кримська прокуратура стверджує, що землю в Криму захоплюють люди різного етнічного походження.

Лідер фракції Курултаю-Руху у ВР Криму, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ремзі Ільясов.
«Людей штовхають на відчайдушні кроки!» — так Алім, один із учасників так званої «галявини протесту» на околиці Сімферополя, коментує нещодавнє рішення Верховної Ради України, яка у першому читанні підтримала законопроект про встановлення кримінальної відповідальності за самовільне зайняття землі.

Алім разом із тисячами співвітчизників уже тривалий час вимагає від влади надати земельну ділянку під будівництво індивідуального житла. А поки він зайняв 4 сотки землі, куди уже завіз будівельний камінь-ракушняк.

Кримські татари стривожені

Лідер фракції Курултаю – Руху у Верховній Раді Криму, заступник голови Меджлісу Ремзі Ільясов сьогодні на прес-конференції у Сімферополі заявив, що запровадження кримінальної відповідальності тільки збурить людей і ще погіршить ту критичну ситуацію, що виникла в Криму.
Прокурор Криму Віктор Шемчук.
(© RadioSvoboda.Ua)


Ще один депутат від Меджлісу Раєт Сеттаров вважає, що цей законопроект має антитатарський характер. Близько 70% житла, яке будується на Південному узбережжі, зводиться без будь-яких законних підстав, і належить воно не кримським татарам і навіть не громадянам України, каже Сеттаров. Тому, заявляє він, Медждіс має підстави підозрювати, що цей закон однобічно працюватиме лише проти певної групи людей, певного етносу — проти кримських татар.

Кримський прокурор Віктор Шемчук підтверджує той факт, що на Південному узбережжі Криму більшість незаконно зайнятих земель не має стосунку до репатріантів. А загалом у Криму, за словами прокурора, пропорції такі: на сьогодні 60% землі зайнято раніше депортованими кримськими татарами і 40% — місцевими слов’янами.

Як відвернути напруженість

Голова ВР Криму Анатолій Гриценко.
Спікер кримського парламенту Анатолій Гриценко хоч і підтримує ідею запровадження кримінальної відповідальності за самовільне захоплення землі, але каже, що такому явищу слід запобігати.

Саме за його наполяганням місцеві ради Сімферопольського району, контрольовані «регіоналами», пішли назустріч Меджлісові, каже Гриценко: ці ради вже ухвалили рішення надати понад тисячу гектарів землі під будівництво індивідуального житла. У Сімферополі першим рішенням надали 26 гектарів під індивідуальне житлове будівництво.

«Я сьогодні кажу про всіх громадян України, не розрізняючи за національною ознакою», — заявив Анатолій Гриценко.

На думку спікера, такі заходи знімуть і напруженість в регіоні, і спекуляції довкола згаданого законопроекту.
XS
SM
MD
LG