Доступність посилання

ТОП новини

Україна долучається до франкомовного світу: розмова з заступником міністра закордонних справ Андрієм Веселовським.


Тарас Марусик Київ, 28 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) — 28 вересня в Бухаресті на саміті країн -членів Організації франкомовних держав Україна одержала статус спостерігача. До румунської столиці з’їхалися президенти, керівники і представники урядів понад 60 держав світу.

Заступник міністра закордонних справ України Андрій Веселовський телефоном підтвердив Радіо Свобода, що Україна набула статус спостерігача в цій міжнародній організації.

За його словами, претендентів було четверо, а одержали статус дві країни –– Україна і Сербія: «Дві інші не одержали, але я не хотів би їх називати, бо, мені здається, це було б неетично».

(За повідомленням Агентства Франс-Прес, спостерігачами в Міжнародній організації франкофонії сьогодні стали три держави: Україна, Сербія і Мозамбік. Відмовили Суданові — через погане становище з правами людини й демократією в цій країні.)

Вимоги минулі й майбутні

Для одержання такого статусу не досить, щоб країна-претендент мала заслуги в світі франкофонії, розвивала франкофонну культуру, освіту, науку, мала зв’язки з франкофонними країнами. Ця країна також має дотримуватися демократичних свобод, поважати права людини, а ще допомагати тим франкомовним країнам, в яких ці питання ще не вирішені.

Для України шлях до статусу спостерігача в Організації франкомовних держав був довгим — понад 10 років, каже Андрій Веселовський: «Ми повинні були довести все те, що ми вже довели зараз».

І далі завдання для України будуть не такі прості, наголосив він: «Знаєте, вимоги до країн франкофонії досить великі. Я думаю, що в інтересах України працювати над тим, щоб франкомовну культуру і зв’язки з франкомовним світом розвивати якомога активніше. І якщо це буде робитись, то не має значення, чи ми досягнемо якогось надзвичайного успіху. Головне — щоб ми робили зусилля. Тоді ми зможемо претендувати і на повне членство».

Більше світла в вікні

Але й без повного членства статус спостерігача в Організації франкомовних держав важливий для України, звертає увагу заступник міністра закордонних справ: «Це очевидно з погляду міжнародних зв’язків. Членами Організації франкофонії є 53 країни. Отже, це 53 голоси в будь-яких міжнародних організаціях, починаючи з ООН, ЮНЕСКО, і далі йдучи до менш відомих, але часами не менш важливих для України організацій: Міжнародна організація праці, Міжнародна організація з ядерної енергії, і так далі. По-друге, коли ми є членами однієї організації, нам легше домовитися з багатьох не лише політичних, але й насамперед економічних питань. По-третє, кожна додаткова мова — це додаткове вікно в твоєму будинку. У тебе більше стає світла».

Міжнародна організації франкофонії нараховувала до сьогодні 53 члени; нині їх уже 57. Її зустріч у верхах продовжить роботу 29 вересня.
XS
SM
MD
LG