Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Звіробої.


Київ, 29 вересня 2006 року. 30-го вересня у Ялті відкриється перший на пострадянському просторі Міжнародний мисливський фестиваль. До Криму з’їдуться дві сотні любителів постріляти з рушниці у тварин. Очікують, зокрема, любителів такого хоббі із Польщі, Нідерландів та Німеччини. За словами організаторів фестивалю, їхня мета – популяризація полювання в Україні. А тим часом екологи б’ють на сполох, якщо їм вірити – кількість деяких диких тварин в Україні скоротилася удвічі. Зі свого боку, чиновники Мінприроди заспокоюють – число тварин не зменшується, а навпаки – зростає. Так це чи ні, і як знаходять баланс між апетитами мисливців та захистом тварин – говорять “Звуки Життя” "Звіробої". З Вами Олександр Лащенко.

Деякі українські захисники тварин вважають, що держава не надто сумлінно дбає про диких тварин - мовляв, відсутні спеціальні експертизи, що мають визначати ліміти дозволеного відстрілу. І не ведеться спеціальний державний кадастр. Що це за “кадастр” - розповідає голова природоохоронної організації “Екоправо” Борис Васильківський.

“Екоправо” позивалося проти Мінприроди та Держлісгоспу до суду. Щоправда, справа так і не розглядалася. Суд відмовив у позові, й у Міністерстві охорони навколишнього природного середовища особливого здивування це не викликало. Адже, за даними Мінприроди, популяція диких тварин не зменшується, і про це свідчать щорічні обліки, - каже головний фахівець відділу тварин міністерства Микола Мельник.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

У львівських лісах залишилося обмаль дичини, - стверджує тутешній мисливець із п’ятнадцятирічним стажем Володимир. За його словами, мало того, що у мисливських угіддях скоро не буде чого стріляти, ще й доступ до них простим любителям пополювати закритий. З Володимиром спілкувалася львівська кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук.

Найбільша площа українських мисливських угідь – на Прикарпатті. Більше можливостей для любителів пополювати, а значить і нахабніше себе поводять браконьєри. Як з ними намагаються боротися – повідомляє івано-франківський кореспондент Радіо Свобода Іван Костюк.

А у Сполучених Штатах перший закон проти браконьєрів ухвалили ще колоністи на початку сімнадцятого сторіччя, і до середини двадцятого століття число таких законів у різних штатах перевищило шість тисяч. Як і на кого полюють у США – розповідає кореспондент Радіо Свобода Юрій Дулерайн.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Чи дороге це задоволення - бути мисливцем? Звичайно, можна полювати по-старому, з кийком або бумерангом, однак сучасні звіробої мають набагато складніший арсенал. У чому і переконалась кореспондентка “Звуків Життя” Леся Штогрин, відвідавши спеціалізовану крамницю у Києві.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

У тому, що в Україні є проблема зі збереженням диких тварин, можна пересвідчитися на прикладі вовків, - вважає Ольга Мелень, активістка Міжнародної організації “Екологія-Право-Людина”. Здавалося б, цей сірий ворог свійських тварин найменше потребує турботи. Недаремно в різні часи його цілеспрямовано знищували – і про полювання на лісових хижаків із масованими облавами мисливців та використанням червоних прапорців написано чимало пісень, знято багато фільмів. Але, як каже Ольга Мелень, у світі діє Конвенція захисту вовків, виконувати яку Україна не поспішає.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG