Доступність посилання

ТОП новини

«Ясники» про НАТО.


Віктор Міняйло Київ, 29 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – «Україна повинна бути в НАТО» – під такою назвою Фонд «Демократичні ініціативи» започатковує щотижневе видання «ясників», просвітницьких матеріалів, які пояснюватимуть необхідність вступу України до Північноатлантичного альянсу. Ініціатори вважають, що саме брак правдивої інформації про НАТО – головний чинник прохолодного ставлення до альянсу великої кількості українців.


Мета ясників, які є ніби альтернативою кучмівським темникам, полягає в тому, щоб надати суспільству об’єктивну інформацію про НАТО, пояснив свою ініціативу директор Фонду Ілько Кучерів.

За його словами, експерти, яких опитує Фонд «Демократичні ініціативи», практично одностайно виступають за те, що Україна повинна бути членом НАТО. А от громадська думка цю ідею не підтримує, ба більше: підтримка ідеї вступу України до НАТО дедалі зменшується.

Українці не знають правди про НАТО

Але проблема в тому, каже Кучерів, що громадяни не знають про те, що таке альянс, яка буде вигода, якщо Україна вступить до НАТО: «Ми якраз будемо зосереджувати зусилля на тому, щоб видавати ясники з цього приводу».

Координувати видання ясників про те, що здатна принести Україні її участь в альянсі, буде експерт-міжнародник Інституту зовнішньої політики Олександр Палій.

При цьому, зазначає він, у межах цього проекту, хоча він має «наступальну» назву, намагатимуться показати обидва погляди.

Палій вважає, що об’єктивне знання про НАТО відразу просуне Україну у відповідному напрямку, бо єдине, чого не вистачає суспільству, – це об’єктивного знання про НАТО і про інтереси України в цьому питанні: «Якби українське суспільство знало, які вигоди і які відповідні наслідки матиме вступ України до НАТО для них особисто, для їхнього життя, для їхньої безпеки і для майбутнього всієї країни, мені здається, що наше населення гнало б політиків у бік НАТО досить інтенсивно».

Потрібне об’єктивне знання

Чому населення не поспішає гнати політиків у бік НАТО, Радіо Свобода запитало у комуніста Олександра Голуба. КПУ є чи не найактивнішим опонентом північноатлантичного альянсу.

Тож Голуб заявляє, що населення якраз добре знає, що таке НАТО, і саме тому, мовляв, воно виступає проти. Він аргументував це поширеною серед супротивників НАТО думкою, що Північноатлантичний союз бомбував Югославію, знищував людей в Іраку, а сьогодні знищує їх в Афганістані.

«Це ані економічно, ані політично не вигідно для України з погляду подальшого розвитку, і в Європі, і на російському векторі наших стосунків», – стверджує представник Компартії.

Іншої думки, ніж комуніст Олександр Голуб, прихильники вступу до НАТО.

Олександр Палій нагадав, що жодна з балтійських країн, які вступили в НАТО, не зіпсувала стосунків з Росією – вони «просто стабілізувалися». А ще, за його словами, в нових країнах НАТО втричі зросли інвестиції.

А Ілько Кучерів пояснив, що союз НАТО на Ірак і Афганістан не нападав – там воюють армії коаліції на чолі зі Сполученими Штатами і Великобританією.

Додамо, що стосовно воєнної кампанії НАТО в колишній Югославії існує думка, що ця операція відповідала міжнародному праву.
XS
SM
MD
LG