Доступність посилання

ТОП новини

НАТО закликає Росію і Грузію врегулювати конфлікт.


Наталія Вікуліна Брюссель, 29 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – НАТО закликає Росію і Грузію врегулювати конфлікт. Про це заявив генеральний секретар альянсу Яап де Гооп Схеффер після закінчення зустрічі міністрів оборони НАТО з їхнім російським колегою Сергієм Івановим. Водночас Єврокомісія висловила сподівання, що обидві сторони уникатимуть дій, які можуть загострити ситуацію.

Грузія - 4 росіянина та 1 грузинський громадянин звинувачені у шпіонажі на користь Росії. 29 вересня 2006 р.
Керівник НАТО вважає, що суперечка є виключно двосторонньою справою між Росією і Грузією і що альянс, звичайно, не відіграє безпосередньої ролі у розв’язанні цього конфлікту.

«Це двостороннє питання, і все ж таки я попросив одного мого працівника провести розмову з заступником міністра закордонних справ Грузії. Тому що я думаю, що це важливо, враховуючи також партнерські відносини між НАТО і Грузією. Я закликав до поміркованості і пом’якшення (конфлікту), і це стосується всіх – і Грузії, і наших російських друзів», – заявив Яап де Гооп Схеффер.

Євросоюз теж готовий допомогти

За розвитком подій між Москвою та Тбілісі спостерігають і у Єврокомісії, заявила речниця Комісара ЄС із зовнішніх відносин і політики сусідства Емма Адвін.

«Ми підтримуємо контакти з обома сторонами – і з грузинами, і з росіянами. У понеділок до Тбілісі вирушить „Трійка“ Євросоюзу, під час цього візиту у нас з’явиться ще одна можливість говорити на цю тему. І ми розраховуємо на обидві сторони, що вони уникатимуть дій, які можуть збільшити напруження», – сказала прес-секретар у коментарі для Радіо Свобода.

Під час візиту наступного тижня до Південного Кавказу, про який згадала речниця, Комісар ЄС із зовнішніх відносин і політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер і міністр закордонних справ головуючої в ЄС Фінляндії Ерккі Туоміоя говоритимуть, серед іншого, про заморожені конфлікти в регіоні.

За словами Ферреро-Вальднер, ітиметься про те, як Євросоюз може й надалі допомагати у встановленні миру в регіоні. Комісар заявила, що Євросоюз зацікавлений розв’язати конфлікти на Південному Кавказі.
XS
SM
MD
LG